Vláda projedná návrh rozpočtu se schodkem 320 miliard Kč

Vláda se na dnešním jednání začne zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun. Dále se ministři budou věnovat rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2021, návrhem rozpočtu Státního fondu podpory investic či návrhem Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2021. Kabinet probere i aktuální vývoj situace kolem pandemie koronaviru.

Návrh státního rozpočtu počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, vyššími výdaji na zdravotnictví nebo sociální dávky a s růstem investic. Národní rozpočtová rada, opoziční politici i řada ekonomů návrh rozpočtu kritizují. Na návrhu se neshodlo ani jednání tripartity. Naopak prezident Miloš Zeman návrh podporuje. Schválit a předložit Sněmovně návrh kabinet musí do konce října.Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v neděli v České televizi uvedl, že v návrhu státního rozpočtu se již nic zásadního měnit nebude. „Rozpočet, tak jak je, s největší pravděpodobností schválíme,“ uvedl. Návrh rozpočtu přitom neobsahuje diskutované zrušení superhrubé mzdy a další opatření, která obsahuje daňový balíček pro rok 2021.

sílení rozpočtu hospodaří s celkem 124 miliardami korun, původně se počítalo s 87 miliardami korun.Vláda také dnes projedná návrh rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) na příští rok. Předpokládané příjmy SFŽP jsou 3,58 miliardy korun, výdaje 5,652 miliardy korun. Rozpočet zahrnuje zvýšenou alokaci na vodohospodářské projekty obcí. Už letos dostalo ministerstvo životního prostředí na tyto projekty dvě miliardy navíc, s dalšími třemi se počítá.Výdaje Státního fondu podpory investic (SFPI) příští rok by pak podle předloženého materiálu měly meziročně klesnout o 16,5 procenta na 3,44 miliardy korun. Příjmy jsou naplánovány na 2,04 miliardy korun při meziročním nárůstu téměř o dvě třetiny. V roce 2022 mají příjmy i výdaje klesnout, v roce 2023 by měly stagnovat. SFPI byl letos přejmenován ze Státního fondu rozvoje bydlení, rozšířil svoji působnost.Kabinet by měl dnes probrat i situaci kolem aktuálního vývoje pandemie koronaviru. Havlíček v neděli uvedl, že vláda v tomto týdnu nebude rozhodovat o úplném uzavření ekonomiky, tzv. lockdownu, a počká na data o vývoji epidemie do 2. listopadu. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ale v neděli uvedl, že klíčovým momentem bude konec příštího týdne, středa až pátek, kdy se uvidí, zda čísla mají tendenci klesat, či nikoli. Předseda opozičních Pirátů Ivan Bartoš upozornil, že v případě dalšího zhoršení situace jsou plošná opatření už jediná, která ČR zbývají.V ČR musí od středy restaurace, bary a kluby zůstat zavřené. Občerstvení mohou mezi 06:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Fitness centra, posilovny, vnitřní bazény, sauny, wellness, ale také zoologické zahrady musely provoz přerušit už před týdnem v pátek. Galerie, hrady, zámky, muzea, kina a divadla nefungují od pondělí. Konat se nemohou koncerty, poutě, veletrhy či kongresy. Opatření by měla platit do konce nouzového stavu, tedy 3. listopadu.

  Penze se od června kvůli inflaci mimořádně zvýší, nařízení schválila vláda

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com