Pražská burza pošesté v řadě rostla, je nejsilnější od začátku srpna

Pražská burza pošesté v řadě rostla, a je tak nyní nejsilnější od začátku srpna. Index PX dnes stoupl o 0,41 procenta na 1366,46 bodu. Vyšší byl naposledy letos 7. srpna. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Posílila většina hlavních emisí. U akcií lékárenské sítě Pilulka ale pokračoval prudký propad ceny, která je tak nyní nejnižší od začátku obchodování s akciemi firmy na burze.

Z deseti hlavních emisí pražské burzy dnes osm posilovalo, nebo stagnovalo. Růst burzy táhly hlavně cenné papíry bankovní skupiny Erste a Komerční banky, které patřily k nejobchodovanějším. Akcie Erste zdražily o 0,62 procenta na 827,10 koruny a akcie Komerční banky o 0,67 procenta na 680 korun. Nejvýraznějšího růstu dosáhly akcie výrobce solárních elektráren Photon Energy, a to o 2,02 procenta na 50,50 koruny.

Největší propad naopak znovu postihl cenné papíry Pilulky, které odepsaly 9,92 procenta na 218 korun. Jde o nejnižší cenu od konce října roku 2020, kdy se s akciemi řetězce začalo na pražské burze obchodovat. Cenné papíry Pilulky zlevňují postupně už zhruba od začátku října. Oslabování ale prudce zrychlilo poté, co firma 18. října zveřejnila hospodářské výsledky, podle kterých jí konsolidované tržby letos v prvním pololetí meziročně klesly o 200 milionů korun na 1,1 miliardy. Akcie Pilulky jen během uplynulého týdne čtyřikrát zaznamenaly oslabení v hodnotách od zhruba devíti do 11 procent.

Česká měna dnes ztrácela k euru i k dolaru

Česká měna dnes ztratila k euru i k dolaru. Vůči evropské měně si k 17:00 pohoršila o tři haléře na 24,58 Kč/EUR a k americké měně oslabila o 14 haléřů na 23,26 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Analytici upozorňují, že o dalším vývoji kurzu koruny rozhodne výsledek čtvrtečního zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB), která bude volit mezi stagnací a snížením úrokových sazeb. „Dnešní výsledek HDP se přimlouvá za to, aby Česká národní banka ekonomiku podpořila snížením úrokových sazeb, a to klidně už tento čtvrtek. Ve středoevropském regionu by to nebylo nijak výjimečné. Úrokové sazby šly v Polsku i v Maďarsku už dřív směrem dolů,“ míní analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) HDP ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 0,6 procenta a mezičtvrtletně o 0,3 procenta.

  Koruna zpevnila k euru a oslabila k dolaru, pražské burze se dařilo

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,55 24,58
Kč/USD 23,12 23,26

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com