Většina odběratelů si za energie příští rok proti letošku připlatí, míní analytici

Většina odběratelů v Česku si v příštím roce kvůli chystanému zvýšení regulované složky ceny za elektřinu oproti úvodu letošního roku připlatí. Jak výrazně, bude záležet na dalším vývoji obchodních cen elektřiny. U plynu by naopak spotřebitelé ve srovnání se začátkem letošního roku měli ušetřit. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které dnes ČTK oslovila. Podle nich může zdražování oslabit konkurenceschopnost české ekonomiky. Očekávají proto ještě jednání o připravované úpravě cen.

Energetický regulační úřad (ERÚ) pro příští rok navrhl výrazné zvýšení regulované složky energií. Regulovaná složka elektřiny pro domácnosti by podle návrhu měla vzrůst meziročně o 71 procent, což je asi o 1408 Kč za megawatthodinu (MWh) s DPH. Ještě výrazněji stoupne regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele, na hladině vysokého napětí meziročně o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent. U plynu by měl být nárůst regulované složky o něco nižší. U domácností by regulovaná část plynu měla meziročně vzrůst asi o 39 procent, což by znamenalo zdražení zhruba o 125 Kč za MWh plynu. U velkoodběratelů by nárůst měl činit 42,5 procenta.

Většině odběratelů se účty ze elektřinu v příštím roce nejspíš zvýší, uvedl analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor. K cenám na na úrovni ze začátku letošního roku se podle něj dostanou zákazníci, kterým v průběhu roku klesly ceny elektřiny k přibližně 3700 Kč za MWh. „Většina odběratelů však stále platí za silovou složku vyšší ceny a nárůst regulované složky způsobí, že se jejich celkový účet za elektřinu zvýší,“ podotkl Gavor. U plynu podle něj naopak letošní zlevňování této komodity na trhu v drtivé většině případů přebije chystaný nárůst regulované složky. „Celkově spotřebitelé ve srovnání s počátkem tohoto roku ušetří,“ dodal Gavor k očekávaným cenám plynu.

  Česko dosud poskytlo Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun

Na vyšší náklady za energie se musí tuzemští odběratelé připravit i podle ředitele strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michala Macenauera. Upozornil, že návrh je výsledkem zrušení řady státních subvencí. Zároveň podle něj připravuje spotřebitele na dobu tzv. dekarbonizované energetiky. „S tou budou spojeny vyšší náklady, než bylo zvykem v letech před krizí, která dočasně překryla vliv dekarbonizace,“ řekl Macenauer. Očekává, že v příštích dnech bude návrh předmětem konfliktu a vyjednávání oborových svazů s vládou a s regulátorem. „Teprve pak uvidíme, nakolik ERÚ bude muset své nezávislé cenové návrhy rozhodnutí přizpůsobit subvenční politice vlády,“ dodal Macenauer.

Zdražení pro část spotřebitelů i přes příznivý vývoj cen elektřiny na burze předpokládá také analytik Purple Trading Petr Lajsek. „Ti šťastnější ušetří vyšší desítky až nižší stovky korun na jeden MWh elektřiny. U některých spotřebitelů pak může dojít ke zdražení i o deset a více procent v závislosti na výši distribučního poplatku, typu smlouvy a na tom, zda elektřinu využívají i k ohřevu vody a topení,“ řekl. Uplynu naopak Lajsek očekává oproti letošku zlevňování, pro domácnost s průměrnou spotřebou až o 20 procent.

Podle analytika Capitalinked.com Radima Dohnala bude dopad cenového rozhodnutí ERÚ k elektřině v tisících korun ročně na odběratele. „Na celkovém ročním účtu to budou nižší desítky procent, a jistě znatelný příspěvek k lednové inflaci,“ řekl.

Ředitel Greenbuddies Consulting Petr Štajner očekává, že o návrhu se ještě bude intenzivně jednat a pravděpodobně ještě dozná změn. „V každém případě je zvýšení citelné a může mít dopad nejen na domácnosti, ale i celkovou konkurenceschopnost české ekonomiky,“ řekl.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com