Do Letňan dorazil konvoj s materiálem k výstavbě polní nemocnice

Do pražských Letňan přijel dnes dopoledne za doprovodu Vojenské policie konvoj s materiálem pro stavbu polní nemocnice. Z Hradce Králové vyrazil v 08:00, do Prahy přijel krátce po 10:00. Vojáci nyní začnou se skládáním materiálu a se samotnou stavbou nemocnice. Automobily s materiálem budou na letňanské výstaviště přijíždět i v příštích dnech, přivezou také materiál ze Správy státních hmotných rezerv. Nemocnice má v případě nouze sloužit pacientům s méně závazným průběhem nemoci covid-19. Připravena má být do neděle.

Armádní vozidla do Letňan přivezla dvacet kontejnerů se 165 tunami zdravotnického materiálu. Jsou mezi nimi jednotky intenzivní péče, laboratoře, lékárny či rentgenové vybavení. Už o víkendu dorazila na místo část hradeckého vojenského týmu a začala akci připravovat.V dalších dnech ještě budou z Hradce Králové do Prahy mířit menší kolony s materiálem. Celkem by mělo být ze skladů 6. a 7. polní nemocnice v Hradci Králové do Prahy přepraveno 339 tun materiálu, a to 80 kusy techniky a ve 49 kontejnerech. Další materiál se bude do Letňan navážet až do pátku a půjde o vybavení ze Správy státních hmotných rezerv.

Podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bude polní nemocnice v Letňanech záložní a nemusí být využita. Věří, že budou stačit navýšené kapacity kamenných nemocnic.Polní nemocnice byla v minulosti v letech 2007 až 2008 nasazena v Afghánistánu. Některé části jsou trvale využívány při zahraničních operacích. Vojáci také s polními nemocnicemi pravidelně cvičí a udržují je v dobrém stavu. Část polní nemocnice byla nasazena v roce 2017 v Mosulu v Iráku, další část je dosud v Kábulu.

Autor: ČTK

  V ČR přibylo ve středu 524 nakažených, v mezitýdenním srovnání zhruba o 150 víc

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com