Americký ministr Austin uctil památku československých výsadkářů

Americký ministr obrany Lloyd Austin s ministryní obrany Janou Černochovou

Uctěním památky československých výsadkářů v památníku v pražské Resslově ulici zahájil ministr obrany USA Lloyd Austin návštěvu České republiky. Během dneška bude jednat s ministryní obrany Janou Černochovou, premiérem Petrem Fialou (oba ODS) a prezidentem Milošem Zemanem.

Austina před chrámem svatých Cyrila a Metoděje přivítala Černochová společně s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, starostkou Prahy 2 Alexandrou Udženijí (ODS) nebo ředitelem Vojenského historického ústavu Alešem Knížkem. V jejich doprovodu si prohlédl prostory chrámu i kryptu, kde sedm československých výsadkářů v červnu před 80 lety zemřelo po boji s přesilou nacistů. Byli mezi nimi i útočníci na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Bývalý generál americké armády Austin není prvním cizím státníkem, který Národní památník hrdinů heydrichiády navštívil. Loni v srpnu například památku československých výsadkářů v Resslově ulici uctil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Do krypty zavítali také rakouský prezident Heinz Fischer, britský princ Charles a jeho manželka Camilla, řecký, bulharský a kyperský prezident nebo v roli ministra zahraničí pozdější britský premiér Boris Johnson.

V kostele a v kryptě pod ním v červnu 1942 zemřeli Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří o tři týdny dříve úspěšně zaútočili na říšského protektora Heydricha, dále Adolf Opálka, Josef Valčík, Jan Hrubý, Josef Bublík a Jaroslav Švarc.

Z Resslovy ulice by měl Austin zamířit na ministerstvo obrany, kde se opět setká s Černochovou. Po slavnostní uvítací ceremonii spolu budou jednat o válce na Ukrajině, bezpečnostní situaci v Evropě nebo česko-americké spolupráci. Probrat by měli i modernizaci české armády.

Vláda nedávno rozhodla, že začne vyjednávat s americkou vládou o nákupu 24 moderních letadel F-35. Již dříve byla uzavřena smlouva na pořízení 12 vojenských vrtulníků. Dalších osm starších helikoptér česká armáda dostane z USA zadarmo, zaplatit bude muset jejich modernizaci.

Kromě modernizace armády také zástupci ministerstva jednají s americkými protějšky o obranné smlouvě DCA (Defense Cooperation Agreement) mezi Českou republikou a Spojenými státy. Smlouva DCA má právně zajistit případné působení amerických vojáků na českém území. Samotné nasazení Američanů v Česku nebude pouze na základě této smlouvy možné, musela by ho, stejně jako v současné době, schválit vláda a následně parlament. Podobný dokument dosud se Spojenými státy uzavřelo 24 členských zemí NATO včetně Slovenska.

  Havlíčkův resort stopl Agrofertu první dotaci, vyjádřit se ke střetu zájmů Babiše ale ‚nepovažoval za nutné‘

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com