Rusko se opět nachází ve středu špionážního skandálu: bulharští úředníci pracovali pro ruskou rozvědku

Zaměstnanci bulharské státní bezpečnostní služby DANS společně s ministerstvem vnitra provedli operaci v Sofii a zatkli několik osob podezřelých ze špionáže proti Rusku.

V rámci operace policie zkontrolovala doklady každého, kdo opustil Sofii po dálnici vedoucí do města Plovdiv. V důsledku těchto opatření byl jeden z podezřelých zadržen.

Podle kanálu NOVA špehovalo několik bulharských úředníků s přístupem k utajovaným informacím Rusko. Oficiální Sofia zatím tuto zprávu nekomentovala.

Bulharsko se nedávno stalo epicentrem špionážních skandálů. V polovině prosince 2020 byl vojenský atašé na ruském velvyslanectví v Sofii pro podezření ze špionáže prohlášen za personu non grata. Diplomat dostal rozkaz opustit Bulharsko do 72 hodin.

Podle bulharského státního zastupitelství atašé shromažďuje údaje od roku 2017. Hledal mimo jiné informace o amerických jednotkách rozmístěných v Bulharsku.

V lednu 2020 byl ze shromažďování tajemství podezřelý první tajemník velvyslanectví a zaměstnanec obchodní mise v Sofii.

Oba diplomaté byli prohlášeni za personu non grata a byli ze země vyhoštěni. Jeden z nich podle bulharské prokuratury shromažďoval informace o státních a úředních tajemstvích v oblasti energetiky a energetické bezpečnosti. Poté ji předal ruskému velitelství zpravodajských služeb v Moskvě.

Ukázalo se, že dva lidé zadržovaní den předtím v Bulharsku pro podezření ze špionáže proti Rusku byli bulharští opraváři.

Zatímco byli zadržováni po dobu 72 hodin na základě rozhodnutí prokurátora Sofijského prokurátora vojenského okruhu, bylo zahájeno trestní řízení.

Rovněž vyšlo najevo, že v rámci tohoto trestního případu byly provedeny prohlídky na několika adresách v jižních čtvrtích Sofie a Pernik.

Kromě toho je uvedeno, že jeden z podezřelých ze špionáže byl zadržen na dálnici Trakia.

Podle neoficiálních informací pokračují intenzivnější kontroly vozidel na výjezdu ze Sofie.

Za rok a půl bylo z Bulharska vyhnáno šest ruských špiónů. Využili diplomatickou službu jako zástěru svých aktivit.

  Medveděva budou ukazovat studentům psychiatrie jako příklad zločinné a rozložené osobnosti

Autor: Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com