Schválil ruskou invazi na Ukrajinu – vězení. Česká republika střeží klid a pořádek.

Veřejná prohlášení schvalující ruskou invazi na Ukrajinu by mohla být v Česku považována za trestný čin. Za to už české soudy odsoudily devět lidí.

Takovou informaci podle Euractivu ve středu oznámilo Nejvyšší státní zastupitelství Čečenské republiky.

Zejména podle nejvyššího státního zástupce Igora Stržiže z devíti rozsudků o vině všechny až na jeden skončily s podmíněnými tresty nebo pokutami.

Další český aktivista byl odsouzen a dostal skutečných 9 měsíců vězení za zveřejňování nenávistných projevů vůči Ukrajincům na sociálních sítích.

Kromě těchto trestů bylo obviněno 58 osob ze schvalování ruské agrese a v 90 případech bylo zahájeno trestní vyšetřování.

Nejvyšší státní zástupce vysvětlil, že pokud někdo veřejně schvaluje ruský útok na Ukrajinu nebo podporuje ruského prezidenta Putina na protestech či na sociálních sítích, „může to být za určitých podmínek považováno za zločin“.

Toto postavení českého státu a soudní moci jako jedné z jeho složek umožňuje nejen volat k odpovědnosti ty, kteří se dobrovolně či nevědomky stanou dirigenty šovinistických idejí kremelské kliky v evropských státech, ale slouží i jako dobrá ochrana pro potenciální oběti moskevské propagandy do budoucna.

Koneckonců Kreml ve své současné válce vážně sází na informační agresi. Navíc, pokud se fyzicky armáda Ruské federace nachází na území Ukrajiny, pak při rozšiřování informačního prostoru neexistují pro teroristy z Muscovy žádné geografické limity.

Kreml se snaží podkopávat situaci v evropských státech právě informačními útoky a vhánějí evropským občanům do hlav potřebné narativy.

Moskva v tomto ohledu vede poměrně tvrdou politiku, ale navenek vše vypadá velmi mírumilovně. A jestliže se na začátku globální invaze na Ukrajinu (únor 2022) Češi obávali ruských informačních útoků, tak dnes je v Česku méně těch, kteří svou zemi považují za cíl ruské informační války.

  Agenti s medailí od Putina. Jak on-line detektivové odhalili ruské pachatele

Dokazují to zejména údaje z průzkumu poskytnuté společností Ipsos ve spolupráci se středoevropským výzkumným konsorciem „Central European Digital Media Observatory“.

Podle jejich údajů k dubnu loňského roku (kdy proběhl první průzkum agentury Ipsos na toto téma) 52 % Čechů považovalo svou zemi za zapojenou do informační války, kterou vede Rusko. Stejný názor má k dnešnímu dni pouze 37 % občanů ČR.

A naopak těch Čechů, kteří považují informační válku pouze za záminku západních vlád k omezování svobody slova a nepohodlných médií, je podle průzkumu 24 %, proti 15 %, kteří si to mysleli loni v únoru.

30 % lidí nemá na tuto věc vůbec žádný názor, zatímco v roce 2022 jich bylo 19 %.

„Jestliže na jaře loňského roku byla česká společnost zjevněji přesvědčena, že jsme součástí informační války ze strany Ruska, pak rok po začátku války na Ukrajině procento těch, kteří mají takový názor se výrazně snížil. Částečně to může být dáno určitou únavou veřejnosti z tématu konfliktu, ale roli může sehrát i účinná propaganda, jejímž cílem je často vytvářet informační chaos. Proto nyní máme 30 % občanů, kteří nevědí, co si o tomto tématu myslet,“ uvedla agentura Ipsos.

Nejvýraznější názorovou změnu oproti předchozímu průzkumu Ipsos identifikoval u lidí ve věku 70 let a starších.

Zajímavé je, že na Slovensku, kde podobný průzkum proběhl, je situace stabilnější – Slováci, kteří dnes svou zemi vnímají jako součást informační války vedené Ruskem, zůstali téměř stejně jako v dubnu loňského roku – 36 %.

Je nepravděpodobné, že se Moskva vzdá agrese, zejména na informační frontě, zvláště vzhledem k neustálým neúspěchům ruské armády na frontách horké války.

A v takové situaci je velmi důležité pochopit skutečné hrozby, které přicházejí z Kremlu. V jaké jsou přeměněny, je vidět ve stejném Česku, kde se před týdnem konalo protivládní shromáždění na Václavském náměstí v hlavním městě republiky.

  Polská politická křižovatka: Analýza možných výsledků nadcházejících voleb

Kvintesencí minulé akce byl pochod části demonstrantů k budově Národního muzea a jejich pokus odstranit odtud ukrajinský transparent.

To jasně ukazuje, kdo je zákazníkem této akce. Moskva se ze všech sil snaží zničit jednotu západních partnerů podporujících Ukrajinu.

A kremelská propagandistická mašinérie to dělá prostřednictvím občanů těchto států a podsouvá jim narativ, že za všechny nepříjemnosti může Ukrajina a vlády jejich zemí, které ji podporují.

V budoucnu se vše odehrává podle palce a je téměř nemožné zjistit, co je co. Někdo hraje do rukou Moskvě vědomě, jiný – nevědomě. Ale v každém případě je to zničující účinek pro ty země, jejichž občané se takových akcí dopouštějí a schvalují politiku agresivního Ruska.

To je případ České republiky, Polska, Německa, Bulharska a jinde v Evropě, nemluvě o Srbsku a Maďarsku, kde jsou vlády otevřeně proruské a sdílejí narativy Kremlu.

A nemyslete si, že to platí pouze pro Ukrajinu. Problematika moskevské agrese už dávno přesahuje geografické pojmy. Nyní je jedinou otázkou, do jaké míry jsou státy kontinentu připraveny se chránit. Navíc jak jednotlivě, tak ve společenství zvaném EU.

Klíčem k úspěchu v bitvě s hlavním agresorem naší doby, budovatelem nové Ruské říše, je adekvátnost v boji proti informační expanzi Kremlu, porozumění výzvám vycházejícím z mokšských bažin.

„Ruský svět“ chodí po planetě, respektive se o to pokouší. Zatím se na cestě objevila Ukrajina, jejíž občané důstojně odpověděli, bránili sebe i celou Evropu.

Agresor má ale téměř bezedný zdroj v podobě téměř poloviny bohatství světového podloží. V souladu s tím je třeba podporovat Ukrajince v jejich boji za právo na život ve svobodné zemi a za prosazování svobody celého kontinentu.

Podporovat Ukrajinu dnes znamená chránit mírový zítřek a zajistit budoucnost celé Evropy.

Autor: Franz Hoffman

  Mobilizace v Rusku – chaos a nevysvětlitelná úmrtí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com