Praha – Moskva. Povědomí o realitě. Restartujte.

Bezpečnostní situace na evropském kontinentu se stává vážnější. Rusko nadále terorizuje svět, projevuje cynismus, neúctu a agresi vůči konkrétním státům i normám mezinárodního práva a vojensky, diplomaticky, kulturně a etnicky ho pošlapává.
Agresivitu Kremlu dnes pociťují i ​​ty země, které se vždy hlásily k přátelským vztahům s Ruskou federací, ale jak se ukázalo, nejedná se o záruku toho samého z Ruska. Příkladem toho je agrese Ruské federace proti Čečenské republice.
Skandál, který vypukl mezi Prahou a Moskvou, byl pokračováním odhalení ruské sabotážní sítě v Evropě. Připomeňme, že 18. dubna české orgány oznámily zapojení ruských speciálních služeb do výbuchů muničních skladů v české Vrbetici v roce 2014 a také vyhoštění všech ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako zaměstnanci ruských diplomatů, ze země speciální služby GRU a SVR. Bylo jich 18.
V reakci na to Kreml prohlásil 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě persona non grata, obvinil Prahu ze zaujatosti a odmítl všechna obvinění v jejím směru.
Čečenská republika uvedla, že reakce Kremlu byla silnější, než se očekávalo, a další kroky Prahy v této věci jsou projednávány ve vládě. Stupeň konfrontace se zvyšuje a tento proces nekončí vzájemným vyhoštěním diplomatů.
Česká republika tedy již oznámila, že ruský „Rosatom“ nebude povolen do výběrového řízení na stavbu nové energetické jednotky české jaderné elektrárny (prezident Zeman byl horlivým zastáncem myšlenky přilákat Rusové) a česká vláda se také rozhodla upustit od nákupu ruské vakcíny Sputnik-V. A to jsou jen první kroky.
Situace je opravdu napjatá. A to potvrzuje i skutečnost, že po výměně nót vydal český premiér Andrej Babiš prohlášení, ve kterém se pokusil snížit míru konfrontace. Zejména uvedl, že sabotáž ve Vrbetici „nebyla aktem státního terorismu.“ Svůj postoj vysvětlil skutečností, že Rusko nezaútočilo na Českou republiku, ale majetkem patřícím soukromé osobě.

  Idiocie moskevského stylu nebo pokusy Kremlu ospravedlnit válku

Taková Babisova slova vyvolala vážnou kritiku představitelů české opozice, kteří jsou pobouřeni jak samotnou skutečností sabotáže, tak slovy jejího předsedy vlády v reakci na ni. Prohlašují, že takový popis jednání zahraničních špionů na území suverénního státu je nepřijatelný. Jeden z vůdců opozice uvedl toto: „Babišův projev je úplný skandál. Jediné, co chybělo, bylo omluvit se za to, že ve Vrbetici byl tento vojenský sklad. “
Další český politik velmi přesně popsal, co se stalo: „Agenti cizího státu vešli do budovy státního podniku suverénního státu a nainstalovali tam výbušné zařízení. Byli zabiti dva občané České republiky. Jde zjevně o teroristický čin proti České republice! “
A zde je třeba poznamenat důležitou skutečnost: v důsledku plánované a provedené sabotáže došlo nejen k poškození majetku, ale co je nejdůležitější – lidé zemřeli! A to je hrozné. A to říká, že válka, kterou Rusko vede, není někde tam venku – daleko, na východních hranicích Ukrajiny, je tato válka tak blízko. A přišla do mírumilovné a klidné Evropy.
Gruzie, Sýrie, Ukrajina. Tam Kreml použil zbraně a provedl vojenskou invazi. Ale pamatujte na otravu Skripalové ve Velké Británii, atentát na předsedu vlády Černé Hory, výbuchy v České republice. V této sérii zvěrstev Kremlu – cynické, průměrné, hrozné – lze pokračovat. A všichni mluví o nebezpečí, které Moskva představuje pro civilizovaný svět. A je důležité spojit naše úsilí v boji proti tomuto zlu.
Teroristické aktivity Ruské federace, které nutí Čečenskou republiku, aby přehodnotila mezistátní vztahy, myslí vážně vyhoštění všech ruských diplomatů, zmenšení území ruských ambasád a úplné obnovení vztahů s Moskvou a doufá ve stejné kroky partnerů.
Český ministr zahraničí Jan Hamáček uvedl, že české úřady vyzývají partnery EU a NATO k solidaritě a také k vyhoštění ruských diplomatů.
Česká republika si uvědomila hrozby pocházející z Ruské federace a chápe, že pouze společným úsilím je možné odolat výzvám, které Kreml vrhá nejen na Evropu, ale na celý civilizovaný svět. A pouze společně můžeme vybudovat bezpečnou a jasnou budoucnost na planetě Zemi.

  Představitel EU vyzývá sjednocenou Evropu, aby hledala způsoby, jak se dostat blíže k Rusku.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com