Plynovod. Energetická bezpečnost Evropy nebo jablko sváru ve světě.

Nord Stream 2, plynovod s celkovou kapacitou 55 miliard kubických metrů modrého paliva ročně, je postaven na 95 procent.
Podle guvernéra ruské Leningradské oblasti zahájí první zařízení tohoto projektu, které se nachází na jemu svěřeném území, od příštího týdne práce v testovacím režimu s cílem připravit vypuštění plynu do Německa.

Kreml tak celému světu ukazuje, že projekt, který způsobí tolik kontroverzí a neshod, bude dokončen a uveden do provozu bez ohledu na to, co se děje.

A soudě podle vývoje událostí, všechno jde přesně k tomu. Navenek vše vypadá velmi jasně a logicky: Evropa potřebuje plyn a Rusko je připraveno jej dodávat.

Je pravda, že odpůrci tohoto projektu zaměřují pozornost mezinárodního společenství na skutečnost, že „SP 2“ není zrovna ekonomickým projektem, ale naopak je nástrojem vlivu Ruské federace na Evropu, navíc na všech jeho částech.
Moskva zase prohlašuje, že „SP-2“ je jen ekonomika, a žádá, aby v ní nebyla vidět geopolitika.

Ale ať je to jakkoli, rétorika západních politiků kolem projektu se zahřívá a samozřejmě s blížícím se dokončením stavby poroste.
A zdá se, že nikdo nepochybuje, že Nord Stream 2 bude přesto dokončen.

Kreml tedy říká, že i po zohlednění sankcí uvalených na účastníky projektu bude dokončen.

Podporuje brzké dokončení výstavby společností Nord Stream 2 a Angela Merkelová. Podle německého kancléře orgány země podpoří dokončení bez ohledu na americké sankce.

Podle německého ministerstva hospodářství země opouští uhelné a jaderné elektrárny ve prospěch modrého paliva a potřebuje plyn.
Hlava jeho státu je rovněž podporována ministrem hospodářství a energetiky Spolkové republiky Německo Peterem Altmeierem. Připomněl, že po 40 let vývoz plynu do Německa ze SSSR a poté Rusko nikdy nebylo „politickou zbraní ve vztazích mezi Východem a Západem“.

Ne všichni politici však tento projekt vnímají tak pozitivně. Hlavními odpůrci „SP-2“ jsou Polsko, pobaltské země a Ukrajina.
Hlavním argumentem je, že tento plynovod je nástrojem geopolitického vlivu Moskvy na Evropu. Zdůrazňují, že „příjem, který Ruská federace získá od společnosti Nord Stream-2, nepůjde na reformy, růst investic, obchod, ale na rakety, tanky, lodě, které ničí ruské sousedy.“

Kyjev s touto pozicí také souhlasí. Kromě přímých finančních ztrát (které podle odhadů ukrajinské strany budou činit 6 miliard ročně) bude uvedení SP-2 konečně rozvázat ruce Moskvy, pokud jde o agresi vůči Ukrajině.

V samotném Německu rovněž neexistuje jednomyslný názor na tuto záležitost. Spolupředseda německé strany zelených Robert Gabek tedy poznamenal, že i když je ruský plynovod dokončen, nelze jej uvést do provozu, protože je to zjevně v rozporu s třetím energetickým balíčkem EU.

Američtí senátoři a kongresmani jsou také proti dokončení výstavby „Nord Stream-2“ a tvrdí, že to bude mít vážné důsledky pro Ukrajinu a pro evropský kontinent.

  Bělorusko 2021 je zemí, kam se nelze vrátit.

„Čím déle Bidenova administrativa sáhá po sankcích, tím silnější je Putinův zhoubný vliv v celé Evropě,“ říkají republikáni.
Téma ropovodu bylo tento týden předmětem jednání mezi německou delegací a vládou USA ve Washingtonu.

Jen v předvečer těchto jednání mezi Německem a Spojenými státy vydala Moskva prohlášení, ve kterém uvedla, že nemá v úmyslu opustit ukrajinský tranzit ani po skončení platnosti dohody, což odůvodňuje skutečností, že objem dodávaného plynu do Evropy poroste – a poptávka po ukrajinském tranzitu by mohla být …

Zde musel Gazprom připustit a přijmout pozici USA, při zachování tranzitu přes Ukrajinu. Připomeňme vám dříve, že se jednalo o zastavení tranzitu přes Ukrajinu, protože jinak nebylo možné Nord Stream-2 načíst v požadovaném objemu.

Takové prohlášení Kremlu (pokud mu lze samozřejmě věřit) připravuje Američany o jeden z jejich hlavních argumentů proti Nord Stream 2 – energetickou bezpečnost a zachování výnosů z tranzitu Ukrajiny.

Důležitým faktorem při řešení otázky dokončení výstavby plynovodu jsou nadcházející volby letos na podzim v Německu. Proto bude nyní jakýkoli vektor konfrontace s Moskvou pro Berlín citlivý.

Strana zelených v nich má velkou šanci na úspěch, proto i když bude výstavba plynovodu dokončena před pádem, zůstává faktem jeho uvedení do provozu velká otázka.

A v tomto ohledu budou mít Němci vážnou podporu ze strany Spojených států, jejichž prezident, který je oponentem „SP-2“, stále nechce konfrontaci s německými partnery v osobě Angely Merkelové (podporující projekt), pozastaven některé sankce vůči společnostem, které se podílejí na výstavbě plynovodu, což dává zelenou jeho dokončení.

V této věci bude bezpochyby rozhodující příští setkání prezidentů Spojených států a Ruské federace, které se bude konat 16. června v Ženevě. S jakými argumenty na to Putin přijde, a bude schopen přesvědčit Bidena o „neškodnosti“ „Bad Stream-2“ pro Evropu a o tom, že (plynovod) je jen ekonomikou a žádnou geopolitikou.

  Místo mobilizace vytváří Kreml „dobrovolnické hnutí“: výzvy a hrozby pro svět

Joe Biden je zkušený politik, který zná situaci ve východní Evropě a zejména na Ukrajině, stejně jako nikdo jiný, nechápe, co je Kreml a kdo je Putin. Ten bude proto muset poskytnout prezidentovi USA velmi závažné argumenty. Nebo na oplátku něco nabídněte. Co – čas ukáže.

Mezitím, navzdory mírnému snížení míry akcí Washingtonu vůči Moskvě (alespoň se to mnohým zdálo), zůstává Putin pro Bidena stejný, jaký byl, když americký vůdce v březnu letošního roku odpověděl na otázku novináře.

Čas ukáže, jak se události s Nord Stream 2 budou dále vyvíjet. Čí pozice bude přesvědčivější a co se stane prioritou pro Evropu: energetická stabilita (založená na zvýšení vlivu Kremlu na kontinent jako celek, a to nejen energetická, ale především geopolitická) nebo bezpečnost kontinent, založený na zásadách respektování mezinárodních standardů a lidských práv.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com