Bělorusko 2021 je zemí, kam se nelze vrátit.

Režim samozvaného prezidenta Lukašenka postupně dělá z Běloruska nepoctivý stát, s nímž se nechtějí zabývat nejen jiné, civilizované země, ale ani jejich vlastní občané.

Zdá se, že šílenství diktátora dosahuje svého vrcholu, a tím se stává ta kapka, která naplňuje nádobu trpělivosti a přijatelnosti Bělorusů.

1 srpna svět vyhodily do vzduchu informace o pokusu o únos běloruského sportovce úřady oficiálního Minsku přímo z olympijského Tokia. Kvůli kritice trenérského štábu, běžkyně Timanovské, se zástupci běloruské delegace pokusili vzít ji násilím domů. Na obranu sportovce se postavili zástupci běloruské diaspory v Japonsku a mezinárodního společenství. Sportovec se odmítl vrátit domů a tokijská policie ji vzala pod svou ochranu.

A 4. srpna další tři atleti z Běloruska odmítli návrat do vlasti.

Toto je hlavní trenér minského házenkářského klubu „Vityaz“ Konstantin Jakovlev, který odešel na Ukrajinu, který se aktivně účastnil protestů proti režimu Alexandra Lukašenka a dokonce sloužil v izolaci.

A několik dalších sportovců – rodina všestranných atletů Andrei Kravchenko a Yany Maksimovy – zůstává v Německu. Andreje v Bělorusku zadrželi bezpečnostní úředníci při jednom z protestních pochodů, poté byl zatčen na 10 dní.

„Zůstaneme tady.“ Dlouho jsme přemýšleli a přemýšleli, rozhodli jsme se nevrátit se do Běloruska. K naší velké lítosti teď můžete přijít nejen o svobodu, ale také o život. Zde máte možnost zhluboka dýchat a být jedním z těch, kteří bojují za svobodu svých lidí, přátel, rodiny a přátel. Určitě vyhrajeme, “uvedla Yana Maksimova na svém Instagramu.

Také manžel Timanovské, olympijské běžkyně z Běloruska, opustil zemi a odjel na Ukrajinu. Samotná atletka letěla z Tokia do Vídně, kde očekává, že dostane azyl. Původně měla letět do Varšavy, ale diplomaté změnili její let z bezpečnostních důvodů.

Polsko, Česká republika a pobaltské země dříve vyjádřily přání poskytnout atletovi diplomatickou ochranu.

  Česká republika se odmítla účastnit jednání Rady bezpečnosti OSN, které iniciovala Moskva.

Situace v Bělorusku a okolí se stává nejen nedemokratickou a porušuje lidská práva, ale Bělorusům hrozí uvězněním a dokonce i životem.

Ano, a koncept „vlasti“ pro mnoho běloruských občanů je nyní velmi relativní.

Nikdo samozřejmě nikomu nevezme jeho rodnou zemi, dokonce ani tyranský diktátor, ale Lukašenko udělal vše pro to, aby připravil Bělorusové o možnost vrátit se do svého domova. A hlavní je cítit se tam bezpečně.

To však nyní platí nejen pro občany Běloruska. Lukašenka představuje hrozbu pro celou civilizovanou Evropu. Stačí připomenout zabavení parníku Irish Airlines při letu Athens-Vilnius, provedené na osobní rozkaz běloruského diktátora, který unesl z letadla dva pasažéry.

A odlet z Tokia atletky Timanovské, která změnila let doslova pár minut před odletem (původně byla zaregistrována k letu do Varšavy, ale v důsledku toho odletěla do Vídně), naznačuje, že existovala možnost jejího zajetí Lukašenkův režim.

A to během olympiády – na jiném kontinentu, v olympijském Tokiu, před celým světem. Tyto skutečnosti naznačují, že současný režim zavedený v Bělorusku je nebezpečný nejen v rámci této země, ale také pro téměř 10 milionů Bělorusů. Představuje hrozbu pro bezpečnost celého kontinentu zvaného Evropa, a dokonce i svět.

Nikdo totiž neví, kdo bude dalším cílem šíleného posledního diktátora Starého světa. Co tyran udělá a kdo na něj vrhne agresivní pohled – bude to osobní letadlo, vlak, autobus nebo jen někdo, kdo si podle názoru samozvaného prezidenta myslí „ne úplně správně“, ne jako on , což znamená, že si zaslouží zatčení. A jak vidíte, kvůli tomu není nutné zůstat v jeho zemi.

Dnešní režim Běloruska přestal být nebezpečný pouze pro Bělorusky. Lukašenka je nyní nebezpečná pro celou civilizovanou komunitu. To znamená, že bráněním Běloruska se brání Evropa.

  Jan Urban: Veřejné varování Rusku a Číně. Prezident Zeman jako vždy proti proudu

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com