Česko na vlně rekonstrukcí: Ikea má prázdné sklady, na řadu výrobků se čeká i týdny

zpravy.aktualne.cz/

Rámy ke skříním, šuplíky, vodovodní baterie nebo třeba dřezy. Problémy s nedostatkem zboží v obchodních domech nábytkářského gigantu Ikea pokračují. V regionu se tento nedostatek týká stovek výrobků, nejznatelnější je právě u nábytku, potvrzuje pro on-line deník Aktuálně.cz řetězec. Některé kousky jsou přitom nedostupné již týdny a další zřejmě ještě budou.

Svou nedávnou zkušenost s nákupem popsal pro Aktuálně.cz čtenář Martin, který si chtěl v Ikee pořídit skříň, která patří mezi nejprodávanější kousky řetězce. Chyběly ovšem základní rámy i šuplíky, jejichž dodávka se očekává až na podzim.

„Prodavačka nám kladla na srdce, že pokud rámy přijdou, neměli bychom váhat a hned přijet. V pondělí jsme tedy zavolali, ale pán nám řekl, že skříně dorazí možná zítra, ale kdoví, že jim mohou stát kamiony i několik dní. Další den jsme znovu volali a dostali jsme zprávu, že rámy jsou na skladě. Hned jsme raději vyjeli, na místě nám ale prodavač řekl, že se v telefonu spletli,“ říká pan Martin.

„V tu chvíli ještě raději zkontroloval naši objednávku a zjistil, že na skladě mají k námi navržené skříni už jen jedny poslední dveře. Naštěstí nám je zablokoval a řekl nám, ať čekáme na SMS o naskladnění rámů. Ta přišla až za týden, takže nejspíš tam nějaké problémy s dopravou opravdu byly. Připomínám, že pokud by nám prodavač nestandardně nevyblokoval ty dveře, tak sice po víc než dvou týdnech čekání máme rámy, ale zase bychom museli bůhvíjak dlouho čekat na dveře,“ dodává.

O štěstí pak může hovořit čtenář Jan. Ten si v e-shopu Ikey kvůli výstavbě kuchyně vybral dřez a vodovodní baterii. „Truhlář mi řekl, že zakázek má plno až do Vánoc a na jakékoliv zpoždění s dodáním mi čekat nebude. Proto jsem se rozhodl pro Ikeu, kde mívají obvykle vždy vše skladem,“ říká mladík, který se v létě jako mnoho dalších Čechů pustil do rekonstrukce bytu.

  Ze zemí Visegrádu má ČR nejvyšší průměrný výdělek v eurech

Vybraný standardní model ale v pražských pobočkách Ikey nenašel. V celém Česku pak e-shop evidoval vybraný výrobek jen po jednom kuse. „Nakonec jsem si nechal poslat dřez z Ostravy a baterii z Brna,“ doplňuje Jan.

Chybí stovky výrobků, připouští firma

Mluvčí společnosti Ikea Petr Šašek připouští, že problémy s dodávkami se v regionu Česko, Maďarsko a Slovensko týkají řádově stovek výrobků napříč celým sortimentem, nejvíce ale nábytku.

„Celý náš dodavatelský řetězec se v důsledku pandemie potýká s různými potížemi. Pandemie měla a stále má vliv na mnoho odvětví – od těžby surovin přes výrobu až po dopravu,“ vysvětluje Šašek. Důsledkem podle něj je, že některé výrobky nejsou dostupné i delší dobu.

„Zásadním problémem jsou v současné době kapacity námořní dopravy. Ikea se snaží na situaci reagovat všemi možnými způsoby na globální i lokální úrovni, jako je například pronajímání lodí, pořizování kontejnerů nebo využívání alternativních dopravních cest. K vyřešení situace to ale ani tak nestačí,“ uvádí mluvčí Ikey.

Společnost se tak podle Šaška pokouší mimo jiné objednávat větší objemy u dodavatelů nebo vyhledávat alternativní cesty pro dopravu zboží.

Problémy se stavebním materiálem

Do vybavování domácností a rekonstrukcí se řada Čechů pustila už během pandemie. Z dubnového průzkumu agentury Ipsos pro společnost ABB vyplývá, že k rekonstrukci domácnosti se loni nebo letos rozhodla více než pětina (22 procent) z tisíce dotazovaných. Z toho téměř třetina (31 procent) uvedla, že v rozhodnutí realizace rekonstrukce, opravy či dostavby sehrála roli omezení vyvolaná právě pandemií.

Momentálně ovšem tento trend nekomplikují jen problémy s vyšší poptávkou po nábytku a průtahy s dopravou, ale zejména nedostatek stavebního materiálu, jehož dodací lhůty se prodlužují a cena stoupá.

Situace, kterou má na svědomí hlavně ochromení dodávek z Číny v době pandemie, by se přitom podle odborníků měla začít zlepšovat až v zimě.

  Odklad splátek hypoték? U většiny bank lidé prodělají

Například ceny oceli a zateplovacích materiálů se podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřího Nouzy od začátku roku zvýšily o sto procent, ceny plastových výrobků pak o desítky procent. Mezi rekordmany se řadí výrobky ze dřeva jako dřevoštěpkové desky či překližky, jejichž cena se dnes pohybuje řádově na 200 až 300 procentech loňských cen.

Kromě materiálu chybí ve stavebnictví také profesionálové. Lidé si tak řadu věcí řeší svépomocí, což je mimo jiné znát i na zvýšení poptávky po nářadí pro kutily. Roli v tomto případě hraje také zesilující trend chalupaření.

On-line lidé kupují i stavební materiál

Češi se v této souvislosti podle prodejců naučili po internetu nakupovat i produkty, na které by si dříve na e-shopu netroufli.

„Během lockdownů se prodávalo on-line i zboží, které vzhledem ke své povaze, váze i rozměrům nepatří mezi jednoduše přepravitelné a manipulovatelné,“ říká Eduard Nejezchleb, ředitel komunikace společnosti Bravo Europa, zaměřené na výrobu plechového zastřešení.

„Jako příklad můžeme uvést plechové střešní krytiny, kde objem on-line prodeje narostl několikanásobně. I po skončení uzávěr se tomuto prodeji nebývale daří a je vidět, že si zákazníci již zvykli nakupovat v internetových prodejnách tradičních hobbymarketů i přes vyšší podíl přepravních nákladů na celkové hodnotě nákupu,“ dodává.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com