Česká měna dál oslabuje, dolar stojí už více než 25 korun

Koruna ve čtvrtek oslabila k dolaru o dalších 19 haléřů, a s kurzem 25,14 Kč/USD je nejslabší zhruba od poloviny května 2020. K euru si česká měna od středečního podvečera pohoršila o tři haléře na 24,68 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Pražská burza dnes po sérii čtyř poklesů v řadě posílila.

Koruna ochabuje vůči americké měně od začátku týdne. Ve středu oslabila oproti předchozímu závěru o 30 haléřů.

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) ve středu na závěr dvoudenního zasedání zvýšil základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu do pásma 3,00 až 3,25 procenta. Zvyšováním úroků se snaží zpomalit inflaci, která je nejvyšší za čtyři desetiletí.

Rozhodnutí americké centrální banky se projevilo také v kurzu koruny. „Riziková aktiva dnes zachvátila červená vlna, zřejmě v návaznosti na včerejší Fed a zvýšené sázky na přísnější tempo utahování měnové politiky od ECB,“ uvedl ekonom Kevin Tran Nguyen z Komerční banky. Šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová v úterý uvedla, že banka možná bude muset zvýšit úrokové sazby na úroveň omezující hospodářský růst, aby tak oslabila poptávku a dostala pod kontrolu nepřijatelně vysokou inflaci.

Burzovní index PX ve čtvrtek stoupl o 0,90 procenta na 1198,71 bodu. Nahoru burze pomohly hlavně akcie energetické firmy ČEZ a Komerční banky. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Počty posilujících a oslabujících byly dnes mezi hlavními emisemi pražské burzy vyrovnané. Z deseti hlavních emisí skončilo pět v červených číslech a pět v zelených. Mezi posilujícími ale byly akcie ČEZ, které se podílely skoro na polovině z celkového dnešního objemu obchodů na burze. Připsaly si 2,17 procenta na 940 korun. K nejobchodovanějším emisím patřily také akcie Komerční banky, které zdražily o 2,13 procenta na 647,50 koruny.

  Rusku kvůli sankcím hrozí neschopnost splácet dluhy. Podle americké ratingové společnosti je to hrozba

Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry tabákové společnosti Philip Morris ČR, které posílily o 4,78 procenta na 17.100 korun. Naopak největší propad postihl cenné papíry lékárenského řetězce Pilulka, a to o 2,96 procenta na 820 korun. Mezi oslabujícími byly také akcie bankovní skupiny Erste, které zaznamenaly druhý největší objem obchodů po ČEZ. Zlevnily o 0,81 procenta na 610 korun.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Čtvrtek kolem 17:00
Kč/EUR 24,65 24,68
Kč/USD 24,95 25,14

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com