Průzkum:O více peněz si letos chce říci 39 pct zaměstnanců

zpravy.aktualne.cz

O více peněz si chce podle průzkumu společnosti Up Česká republika letos říci 39 procent zaměstnanců. Zvýšení firemních benefitů chce žádat 14 procent lidí. Přetrvává zájem o možnost částečně pracovat z domu. Naopak jen minimum pracovníků plánuje požádat o povýšení nebo zavedení podpory za očkování proti koronaviru. Vyplývá to z průzkumu Barometr zaměstnanců mezi zhruba 1000 lidmi, data má ČTK k dispozici.

Vyšší mzdu si chtějí vymoci častěji muži, lidé s více podřízenými a z regionálního pohledu mají tento požadavek nejčastěji zaměstnanci z Moravy. „Mnoho firem je však aktuálně na hranici svých mzdových možností a navíc se obává dalšího vývoje pandemie i růstu ostatních nákladů, ať už jde o ceny energií nebo materiálů,“ uvedl výkonný ředitel Up ČR Stéphane Nicoletti.

Podniky se ale potýkají s nedostatkem lidí a potřebují si zaměstnance udržet. Nezaměstnanost v ČR na konci loňského roku podle Českého statistického úřadu stoupla meziměsíčně o dvě desetiny procentního bodu na 3,5 procenta. Na jedno volné místo připadá v průměru 0,8 uchazeče. Firmy se tak budou podle Nicolettiho snažit zaměstnancům ve mzdových požadavcích alespoň částečně vyhovět a hledat možnosti, jak jim jinak přilepšit.

Kromě stávající benefitů, kterými zaměstnavatelé přispívají na volnočasové aktivity nebo úhradu zdravotních potřeb, je podle obchodní ředitel Up ČR Petry Prchlíkové nyní poptávka po péči o duševní zdraví. Podniky tak začínají pracovníkům v rámci benefitů nabízet on-line konzultace s psychologem či kurzy technik ke zvládání stresu. „Zejména u manažerských pozic je na vzestupu zájem o koučink,“ řekla Prchlíková.

Možnost kombinovat práci z domova a kanceláře chce získat 12 procent lidí. Mezi další časté požadavky patří zvýšení příspěvku na stravování. O to hodlá letos žádat osm procent zaměstnanců. Pracovníci podle stravenkových firem nejčastěji dostávají na jídlo 100 korun. Údaje Ticket Restaurant Card Indexu, sestaveného na základě plateb jídel nejrozšířenější tuzemskou stravenkovou kartou, ale ukázaly, že průměrná obědová útrata v ČR v listopadu činila 150,5 Kč. Uvedla to dříve společnost Edenred.

  Sněmovna se vrátí ke kvótám na české potraviny v řetězcích

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com