Volby 2021 v České republice

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky máme pro rok 2021 za sebou. Jak dopadly a jaký bude mít výsledek voleb vliv na další směřování ČR?

Ve volbách zvítězila koalice SPOLU

Volby do Poslanecké sněmovny se v Česku konaly 8. a 9. října 2021. Poznamenány byly v první řadě nepříznivým zdravotním stavem prezidenta Zemana, o němž Hrad tvrdošíjně odmítá zveřejnit jakékoli podrobnosti a jehož potíže eskalovaly těsně po sečtení hlasů z jednotlivých okrsků. Ale i kauzou Pandora Papers premiéra Andreje Babiše, který je zároveň předsedou hnutí ANO.

Právě zraky členů ANO se toužebně upíraly k volebním grafům. Celkem 27,12 % hlasů však nakonec stačilo jen na druhou příčku. Rovných 71 mandátů si odnáší opoziční koalice SPOLU tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 pod vedením lídra Petra Fialy.

Ten rovnou avizoval, že jedním z cílů tohoto spojenectví bylo ukončit dominanci Andreje Babiše na české politické scéně. Za pravděpodobný scénář pak považují politologové sestavení vlády koalice SPOLU společně s Piráty a hnutím STAN. Ostatně šéf Pirátů Ivan Bartoš hned po volbách deklaroval, že s Andrejem Babišem koalice STAN a Pirátů vyjednávat nebude.

Ovšem k dohodě mezi oběma koalicemi může dojít za předpokladu, že sestavením vlády pověří prezident Zeman skutečně Petra Fialu. Zvykem je jmenovat lídra vítězné strany. Pověření jednáním o sestavení vlády však není vneseno v Ústavě a není ani uvedeno, do kdy má být předseda vlády jmenován. A prezident Zeman již dříve uvedl, že na případné koalice ve volbách brát ohledy nebude.

Andrej Babiš v politice zůstává, další jednání jsou kvůli zdravotnímu stavu prezidenta nejistá

Další jednání jsou však zatím s otazníkem vzhledem ke zdravotnímu stavu hlavy státu. Prezident Zeman skončil v neděli 10. října na JIP Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Převezen sem byl krátce po setkání s premiérem Andrejem Babišem.

  Kontroverzní zasedání OBSE: Účast ruské delegace vyvolala pobouření a diplomatické napětí

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář později vyvrátil zprávy, které se objevily v médiích, že se prezident nacházel v bezvědomí.

Premiér Babiš avizoval, že až v následujícím týdnu jsou plánovány povolební rozhovory. Konkrétně během středy by chtěl s prezidentem Zemanem jednat o sestavování vlády. Zároveň uvedl, že oslovit hodlá koalici SPOLU. Naopak poměrně striktně odmítl jakékoli jednání s Piráty.

Zároveň odvolal svůj slib, že pokud opustí opozici, definitivně se stáhne z politického dění. Ve svém videopořadu Čau lidi výslovně uvedl, že ve Sněmovně míní zůstat.

Česko tedy prožívá turbulentní období a jak to bude s dalším sestavením vlády je otázkou, která se odvíjí především od osoby prezidenta Zemana a jeho dalšího jednání. Množí se však pesimistické scénáře, že prezident nebude dalších státnických povinností vůbec schopen.

Ve hře je do budoucna tak i přechod pravomocí hlavy států na další ústavní činitele. Zastupování státu navenek či vedení ozbrojených sil získá v této situaci předseda vlády. Aktuální otázky demise a jmenování vlády na starost bude mít předseda Poslanecké sněmovny.

Co bude po volbách

Výsledky voleb podle některých odborníků ilustrují, že příklon k liberálnější části politického spektra nenastal. Což dokládá výsledek Pirátů, kterým mandáty přebral jejich vlastní koaliční partner STAN. U něj je patrné levicověji laděné smýšlení, zřejmě tak na české politické scéně nedojde ani k některými obávanému konci levice, jak by se mohlo zdát po volebním debaklu ČSSD, která nedosáhla ani na kýžených 5 %.

Pokud vláda vzejde z parlamentních koalic, analytici předpovídají hlavně zodpovědnější rozpočtovou politiku. Experti, které oslovila ČTK, však dále nepředpokládají významnější změny například ohledně vývoje kurzu koruny, cen tuzemských akcií nebo státních dluhopisů. Důvodem je hlavně značná roztříštěnost koaličních stran.

  Boj České republiky proti dezinformacím: Odhalení hrozeb ze strany Ruska a Číny

Politolog Jiří Pehe naproti tomu vyzdvihl jako důležité vítězství liberální demokracie, která ideově souzní se Západem, čímž se Česko dle něj odvrátilo od scénáře, který nastal v Maďarsku a Polsku.

Zvolení prezidenta Zemana zahraniční média svého času označovala za vítězství populismu a proruského směřování. Jak dále upozorňuje politolog Pehe, udrží-li si koalice svou jednotu a jasně vyhraněný názor na spolupráci se současným premiérem, pak prezident Zeman ve spojenectví s Andrejem Babišem prakticky nemá šanci svou dosavadní politickou pozici obhájit.

Autor: Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com