Rusko rozvrací Evropu. Tlustý bod v případu Vrbetice.

irozhlas.cz

Česká policie po několikaletém vyšetřování dospěla k závěru, že se Rusko podílelo na sabotáži dělostřeleckých muničních skladů ve městě Vrbice v roce 2014.

Vyšetřovatelé prokázali, že výbuchy zorganizovala ruská vojenská rozvědka a provedli je agenti Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

Jedná se o známé teroristy – již dříve se pokusili o atentát, mimo jiné na Sergeje Skripache v britském Salisbury v roce 2018.

Dnes už se Moskva nesnaží hrát si na hodnou – Kreml otevřeně prohlašuje, že Západ je pro něj nepřítelem, a spolu s ním vede hybridní válku.

Kreml má dokonce svůj charakteristický rukopis – k plánování a provádění sabotáží, atentátů a dalších typů teroru v Evropě Moskva využívá rozsáhlou síť agentů, která se zde buduje již léta, ba dokonce desetiletí.

Důležitým bodem v této věci je, že tato síť se opírá o početné ruské komunity v hostitelských zemích.

Například Šapošnikovovi z Ruska, kteří léta žili v České republice a koordinovali speciální operace ruské GRU.

Jde o bombardování muničních skladů a otravy podnikatelů, včetně bulharského obchodníka se zbraněmi, který byl považován za dodavatele munice na Ukrajinu.

Uvádí to ve svém vyšetřování server The Insider .

Podle autorů vyšetřování, mezi nimiž je i mezinárodně uznávaný expert Hristo Grozev, pracoval Nikolaj Šapošnikov ve skupině Imex, která se zabývala obchodem se zbraněmi.

Jeho manželka byla rovněž zapojena do společnosti Imex a řídila činnost svého manžela v přímé koordinaci s generálem Andrejem Averyanovem, předsedou GRU v/h 29155.

Česká policie zjistila, že Averianovovi předávala informace, které získala o připravovaných operacích prodeje zbraní. Na základě těchto informací GRU připravovala sabotážní operace.

Šapošnikovovi, navzdory skromnému zisku (650 dolarů měsíčně), patřily nemovitosti v České republice a také vila „Elena“ v Řecku v hodnotě asi 275 tisíc eur, kde opakovaně pobývali agenti GRU.

  Diplomatická bouře: Návštěva slovenského premiéra v Česku vyvolala kontroverzi

Podle serveru The Insider byl Jeleně Šapošnikovové a dalším agentům vojenské jednotky 29155, kteří se podíleli na explozích skladů a otravě Gebreva, v roce 2015 udělen titul Hrdina Ruska.

Jelena Šapošnikovová v současnosti žije v Řecku a tvrdí, že je pronásledována „díky ruským kořenům“.

Připomeňme, že na jaře 2022 česká vláda obvinila Kreml z toho, že v roce 2014 vyhodil do povětří muniční sklady ve Vrběticích. Po výbuchu arzenálu se mezi zeměmi prudce zhoršily vztahy. Praha také požadovala po Moskvě náhradu škody.

Manželé Šapošnikovovi tak podle vyšetřování The Insider získali na počátku 90. let v Česku politický azyl. A později manželé získali také české občanství, což mimochodem učinili tak, že zatajili některé podrobnosti ze svého životopisu.

Mykola například neinformoval místní úřady o své službě v Afghánistánu a Olena lhala o tom, že po získání azylu v roce 1992 odevzdala ukrajinský pas. Nadále jej používala k cestám do Ruska a na Ukrajinu, přestože tvrdila, že by tam mohla být z politických důvodů pronásledována.

Zajímavostí je, že Šapošnikovová nedostala český pas hned napoprvé. Imigrační úředník, který její případ vyřizoval, k němu připojil poznámku, že do případu neustále zasahují „různí lidé“, „aby dosáhli pozitivního výsledku“.

Na počátku roku 2000 Nikolaj, jak bylo uvedeno výše, získal práci ve skupině Imex Petra Bernatíka, bývalého tajného agenta československého aparátu Státní bezpečnosti, který dříve působil jako informátor kontrarozvědky a udržoval úzké styky se sovětskými vojsky. A jak si uvědomujete, nikoli náhodou.

Českým strážcům zákona se podařilo najít mnoho důkazů, které poukazovaly na kontakty Šapošnikovových s důstojníky GRU a jejich spojení s bombovými útoky v České republice a Bulharsku.

Manželé, kteří v té době žili v Řecku, však odmítli přijet k výslechu do České republiky a byli vyslechnuti prostřednictvím místních úřadů.

  Česká republika pokračuje v obnově spravedlnosti. Praha rozhoduje o vydání ruského ozbrojence, který bojoval na Ukrajině

Šapošnikovovi obvinili české úřady z politického pronásledování kvůli svému ruskému původu.

Podle serveru The Insider si Jelena tajně opatřila ruský pas, který později používala k cestování.

Tento dokument byl navíc z řady čísel vyhrazených pro příslušníky jednotky 29155.

Česká policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) 29. dubna obvinily ruskou vojenskou rozvědku, že v roce 2014 vyhodila do povětří sklady ve Vrběticích.

Současně agentury upozornily, že nešlo o jedinou takovou akci, ale o součást „realizace programu dlouhodobé podvratné činnosti“ ruské rozvědky v Evropské unii a na Ukrajině.

Výše uvedený příběh je jen jedním z mnoha příkladů průlomových aktivit Kremlu v zahraničí.

Rusové v Evropě vedou prokremelskou propagandu, provokují konflikty s Ukrajinci, provádějí špionáž a lobbují za moskevské zájmy.

Česká republika je navíc klíčovým bodem geopolitických kalkulací Kremlu ve východní a střední Evropě.

Kremelská klinika se stále nemůže smířit se ztrátou tak důležitého odrazového můstku pro své špionážní hry a přijmout fakt, že Praha opustila oběžnou dráhu vlivu Kremlu.

Nyní je zřejmé, že kontrola a dohled nad lidmi z ruska se stává otázkou národní bezpečnosti, a to se týká všech evropských zemí.

České orgány činné v trestním řízení rázně ukončily kauzu bombového útoku ve Vrběticích, když jasně ukázaly na Kreml jako na teroristu.

Ale kolik takových zločinů ještě moskev spáchala, odhalených i utajených.

A kolik Vrbetisů se ještě může stát, pokud Evropa a celý civilizovaný svět ztratí ostražitost a budou nadále koketovat s Moskvou.

Proto je velmi důležité pochopit a vyvodit správné závěry. Vždyť na tom, jaké jsou dnes, závisí váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com