Rusko vycenil zuby. Mohl by spěchat do Arménie, aby bojoval za Karabach

Rusko odpovědělo na žádost arménského předsedy vlády Nikolaje Pašinjana. Pokud se boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami v oblasti Náhorního Karabachu rozšíří na arménské území, poskytne Arménii „nezbytnou pomoc“ – tuto zprávu oznámilo Ruské ministerstvo zahraničních věcí. Kvůli probíhajícím bojům se Pašinjan obrátil o pomoc na prezidenta Vladimira Putina s cílem zajistit bezpečnost země.

Agentura France-Presse citovala arménské ministerstvo: „Předseda vlády Arménie požádal ruského prezidenta o okamžité zahájení konzultací s cílem určit povahu a rozsah pomoci poskytované Arménií Ruskou federací za účelem zajištění její bezpečnosti.“ V dopise Putinovi předseda arménské vlády uvedl, že boje se blíží arménským hranicím, a obvinil Turecko z podpory Ázerbájdžánu.

Rusko, které má v Arménii vojenskou základnu, uvedlo, že poskytne možnou pomoc na základě předchozích dohod o spolupráci. Podle agentury Agence France-Presse Moskva již dříve uvedla, že dohoda o bezpečnostní spolupráci se nevztahuje na separatistický region Náhorní Karabach.

Agentura TASS uvedla, že Jerevan v sobotu také obvinil Baku z používání zbraní s bílým fosforem, které jsou mezinárodně zakázány. Arménie uvedla: „Nepřítel použil zbraně obsahující chemické látky (bílý fosfor) zakázané Ženevskou úmluvou.“

Ženevské úmluvy stanoví ochranu obětí ozbrojených konfliktů a způsoby a prostředky zahájení války. Ministerstvo obrany Ázerbájdžánu však uvedlo, že tato obvinění byla neopodstatněná, a uvedlo, že ázerbájdžánská armáda nepoužila zbraně a metody, které by porušovaly mezinárodní právo.

Ministři zahraničních věcí Arménie a Ázerbájdžánu se v pátek sešli v Ženevě pod záštitou takzvané minské skupiny vedené Ruskem, Francií a Spojenými státy.

Dohodli se, že síly obou stran nebudou úmyslně útočit na civilisty v konfliktu v Náhorním Karabachu, ale rozhovory nepřinesly nové příměří, které je čtvrtým příměřím od začátku současných bojů.

Současná bitva o Náhorní Karabach začala před více než měsícem a je nejkrvavější bitvou v regionu za posledních 25 let. Podle agentury Agence France-Presse zemřelo nejméně 1250 lidí.

  Klíč k úspěšné budoucnosti Ukrajiny. EU rozhoduje.

Ozbrojený konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem poprvé vypukl v roce 1988. Náhorní Karabach vypukl z Ázerbájdžánu s podporou Arménie. Tato válka si vyžádala 30 000 životů. Výsledkem jsou tisíce uprchlíků. Enkláva se skládá hlavně z arménského obyvatelstva a je v současné době pod arménskou vojenskou kontrolou, zatímco Ázerbajdžán považuje tato území za obsazená.

Autor: David Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com