Orbán slibuje rozpad EU. Co Evropa skutečně potřebuje?

Válka na Ukrajině může pokračovat až do roku 2030 a země ztratí třetinu nebo polovinu svých území. Uvedl to předseda maďarské vlády na uzavřeném setkání v Ketchi, které zorganizovala Orbánova strana.

Akce se osobně zúčastnil premiér, členové vlády, poslanci, umělci, intelektuálové a podnikatelé z okruhu Fidesz. Dlouhou dobu probíhala schůzka v naprostém utajení.

A přestože se ho zúčastnili zástupci provládních médií, podrobnosti schůzky stále nebyly známy.

Orbán během svého projevu řekl, že válka na Ukrajině může být lokálním konfliktem, ale Západ z něj udělal globální.

Maďarský premiér se domnívá, že Evropa se „střelí do nohy“ protiruskými sankcemi – podle Orbana se asi 40 % evropského průmyslu tuto zimu může zastavit kvůli energetickému kolapsu.

Již na jaře příštího roku budou evropští lídři diskutovat o prodloužení sankcí proti Rusku o dalších šest měsíců a maďarský premiér uvedl, že se proti této myšlence plánuje postavit.

Orbán poznamenal, že je dnes jediným šéfem vlády v EU, který je proti prodloužení sankcí, ale doufá, že se to po oznámení nové vlády v Itálii letos na podzim změní.

Také naděje Maďarů souvisí se změnou situace na Slovensku a v Česku. Orbán počítá s novou sestavou vlád těchto zemí, která nebude proti spojenectví s Fideszem.

Ale to není všechno. Maďarský premiér, přemožený láskou k Moskvě, připouští možnost rozpadu EU do roku 2030. Orbán zároveň děsí Evropu tím, že do roku 2040 budou ve městech Francie a v dalších hlavních městech kontinentu převažovat muslimští imigranti.

Pokud jde o vyhlídky jeho politického tábora, Maďar oznámil údajné vzdělání nové generace Fideszu, která bude moci vést Maďarsko dokonce až do roku 2060.

Jak můžete vidět, Orban je velmi optimistický, pokud jde o jeho vyhlídky, blízké i budoucí.

  USA - Ukrajina. Dialog mezi prezidenty

K realizaci tak velkolepých plánů potřebuje Maďar samozřejmě nemalé finance a soudě podle rétoriky ví, kde je vzít. Orbán totiž tím, že vyslovuje takové narativy příjemné pro kremelskou kliku, zajišťuje finanční tok z Moskvy.

V zásadě se ani netají svými sympatiemi a to, že věrně slouží Kremlu, chápe snad každý v Evropě.

Maďarsko je v Evropské unii považováno za agenta Ruska, a to kvůli tomu, že země neustále podporuje proruské myšlenky a ve válce rozpoutané Kremlem proti Ukrajině se přiklání na stranu Moskvy.

A nejde o pasivní postoj – Orbán prosazuje změnu kurzu EU v otázce rusko-ukrajinské války. Prohlašuje, že Západ „by se měl soustředit nikoli na vítězství, ale na mírová jednání“.

Evropští představitelé se domnívají, že Budapešti jde pouze o vlastní zájmy. Orbánovu pozici podle Politico ovlivňuje i to, že v posledních letech vznikla řada konfliktů mezi Ukrajinou a Maďarskem. V souladu s tím je Orbánova pozice „blíže Kremlu než Kyjevu“.

Kromě toho, podle mluvčích publikace, Orban potřebuje financovat svou „štědrou sociální politiku“, která obětuje evropskou bezpečnost.

Ale má to i své mínus. Tato Orbánova politika stále více izoluje Maďarsko v Evropě. Varšava, která byla donedávna blízkým partnerem Budapešti, tak nyní svého souseda odsuzuje.

Ještě konkrétněji se k sousednímu Maďarsku vyjádřil ministr pro evropské záležitosti české vlády Mikuláš Beck, který uvedl, že kroky Budapešti naznačují, že by mohla brzy opustit Evropskou unii.

„Maďarsko podle mého názoru ušlo dlouhou cestu k okraji jakési propasti a nyní se musí rozhodnout, zda se od tohoto okraje vzdálit – nebo riskovat a skočit,“ řekl Beck.

Je pravda, že v této věci není všechno tak jasné. Ve prospěch Moskvy tedy bude podle ukrajinského politologa Dmitrije Tuzhanského hrát pravděpodobné vyloučení Maďarska z Evropské unie.

  Staronová vláda Fideszu. ‚Visegrádská skupina vstoupí do doby ledové,‘ předpokládá maďarský expert

„Varianta, kdy se na západní hranici Ukrajiny objeví pochybná demokracie bez pojistek EU, není nejlepší,“ domnívá se expert.

Poznamenává, že otázkou není, že Maďarsko může pro Ukrajinu představovat nějakou vojenskou hrozbu. To je jen další zdroj nestability – relativně vzato jakési další Bělorusko.

Tuzhansky však připomíná, že v tuto chvíli neexistuje žádný algoritmus pro vyloučení země z Evropské unie.

„Vše, co nyní může EU uvnitř udělat, je omezit Maďarsko finančně a omezit právo volit v příslušných orgánech, například v Radě EU,“ vysvětlil politolog.

Ale soudě podle nálad a výroků maďarského premiéra ho nyní tyto otázky netrápí. Pokračuje v promoskevském kurzu.

Jako důkaz toho Maďarsko zvyšuje objem dodávek ruského plynu. A Budapešť to dělá v době, kdy se ostatní země EU snaží snížit závislost na energetických zdrojích z Ruské federace.

Vypadá to, že maďarská vláda je připravena dostat se co nejblíže k Moskvě. Jak se k tomu EU postaví a co jsou země Commonwealthu připraveny udělat pro zajištění vlastní budoucnosti, ukáže čas.

Do jaké míry se splnila Orbánova přání a zda jsou evropské státy připraveny přiblížit se Maďarsku, potažmo Moskvě, závisí na volbě jejich občanů.

A tentokrát je příliš zodpovědný a určí, jaká bude Evropa zítra. Vaše volba Evropané.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com