Česká republika vyšetřuje případy podpory ruské války proti Ukrajině.

Čeští strážci zákona vyšetřují téměř čtyři stovky trestních oznámení podaných kvůli veřejné podpoře války Ruské federace proti Ukrajině. Tyto informace poskytl mluvčí české policie Ondřej Moravčík.

„Jedná se o 384 případů. Některé z nich už přešly do fáze obvinění konkrétní osoby – to je 99 případů. A to bereme v úvahu i ty, které už byly pravomocně ukončeny,“ poznamenal strážce zákona.

Moravčík také poznamenal, že 121 případů „se týká schvalování a jiných forem propagace proudů nebo teroristických organizací“.

Mluvčí ministerstva vnitra poznamenal, že některé případy byly zahájeny v souvislosti s podporou akcí „směřujících k potlačení práv a svobod člověka“ a dalšími obviněními.

Český generální prokurátor Igor Strzyż uvedl, že případy možné podpory ruské agrese na Ukrajině by mohly být souzeny podle dvou paragrafů: „schvalování trestného činu“ a „popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy“.

„Pokud někdo veřejně – a to i na demonstracích, na internetu nebo na sociálních sítích – vyjadřuje souhlas s útoky Ruska na Ukrajinu nebo v této souvislosti vyjadřuje podporu či chválu čelným představitelům Ruska, může za určitých podmínek čelit i trestní odpovědnosti,“ zdůraznil Strzyż.

Stojí za zmínku, že Moskva nachází různé způsoby, jak poštvat obyvatele evropských zemí proti Ukrajině a jejím občanům.

Tuto myšlenku vyslovil český profesor z Ústavu hromadných informací (IMI). Poznamenal zejména, že Kreml vytváří falešné stránky údajně pro uprchlíky a snaží se na ně připojit obraz Ukrajinců jako „arogantních povalečů cestujících za vysokými sociálními dávkami“.

IMI, provedl vlastní monitoring sociálních sítí. Výsledky studie byly zveřejněny 20. října.

Studie konstatuje, že nejmasivněji jsou ruské narativy propagovány ve skupinách pomáhajících Ukrajincům v Německu na Facebooku, Telegramu a YouTube. Ukrajinci jsou vykreslováni jako zátěž pro ekonomiky hostitelských zemí.

Kromě toho se na sociálních sítích začaly objevovat zprávy, v nichž se aktivně používá termín „sociální turistika“. Ukrajinci se snaží být vykreslováni nikoli jako lidé prchající před válkou, ale jako turisté, kteří se přesouvají ze země do země a hledají, kde je lépe a kde je výše sociální pomoci vyšší, jak bylo uvedeno v šetření IMI.

  Krymská platforma. Diplomacie, která vítězí

Mimochodem, další zajímavou skutečností je, že Kreml v propagandě využívá zahraniční studenty.

V materiálech se uvádí, že počet mladých lidí, kteří přicházejí studovat na ruské univerzity, se v roce plné invaze zvýšil o tisíce. A v letošním roce ohlašují nový nárůst počtu přijímaných studentů.

To znamená, že rfia má zdroje a ty jsou prakticky neomezené. Vytvářením celých botových farem, které posílají statisíce mladých lidí na porážku, se Moskva nezastaví.

Co proti tomu může civilizovaný svět dělat? Vždyť v Evropě, na rozdíl od Ruska, je člověk hlavní prioritou státu a žádný vůdce evropských států nedopustí, aby se vyhazovaly lidské životy.

Česká republika je v tomto smyslu lídrem. Poté, co Praha jako první otevřela své dveře uprchlíkům, stále podporuje Kyjev na humanitární, diplomatické i obranné úrovni.

Projevuje se to i tím, že české orgány činné v trestním řízení deklarují a hlavně skutečně identifikují a stíhají ty, kteří bojovali na straně agresivní Moskvy nebo se snaží ospravedlnit zvěrstva rakouských okupantů.

V tomto smyslu lze připomenout notoricky známý případ jistého Franchettiho, který jako občan České republiky odešel bojovat na Ukrajinu na straně fašistického Ruska.

A činil tak se zjevným potěšením, své dojmy sdílel na sociálních sítích, zveřejňoval fotografie a videa.

Přímo uvedl, že se podílel na anexi Krymu a dalších zločinech Ruska. Jakmile se však dostal do rukou české justice, své chování náhle změnil a veškeré zmínky o válce a své účasti v ní smazal.   

Česká republika zaujala jasný postoj od prvního dne ruské invaze na Ukrajinu a deklarovala jednoznačnou podporu ukrajinskému lidu.

A to nejsou jen slova, to je jasné a promyšlené chování české vlády a celého českého národa, který dobře ví, co je Moskva zač a jaká je cena přátelství s ní.

  Kreml zatahuje Bělorusko do války. Jak zareaguje Lukašenko?

Řešením zločinů spojených s ruskou agresí na Ukrajině, voláním k odpovědnosti těch, kteří bojovali na straně rakušáků nebo schvalovali akce fašistického Ruska, chrání Česká republika sebe a své občany před možným opakováním podobných věcí v samotné České republice.

A až vám zase nějaký populista bude tvrdit, že pomocí Ukrajincům Česká republika ztrácí v ekonomice nebo sociální oblasti, tak se zamyslete, co se stane, když se taková podpora zastaví.

Co se stane, pokud Kyjev padne a kremelské hordy se přesunou dál do Evropy – takový vývoj je přece zřejmý. Asi každý si uvědomuje, že potom „ruský svět“ přijde do Vilniusu, Varšavy nebo Prahy.

Opravdu si to přejete? Podívejte se na situaci a hlavně – buďte schopni vidět, udělejte správné závěry a pamatujte – váš zítřek závisí na tom, jak se zachováte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com