V Salvadoru si zvykají na bitcoin, obavy ale přetrvávají

irozhlas.cz

Od září, kdy Salvador zavedl bitcoin jako zákonné platidlo, tam s touto kryptoměnou experimentuje čím dál více lidí. Denně jeho prostřednictvím posílají migranti domů několik milionů dolarů. Ale platby v bitcoinech přijímá v této středoamerické zemi jen zlomek podniků. Kryptoměnová aplikace od vlády se potýká s technickými problémy, což frustruje i oddané uživatele této technologie. Uvedla to agentura Reuters.

Dvaatřicetiletý stavební dělník Adalberto Galvez říká, že když se pokoušel vybrat peníze z digitální peněženky Chivo, přišel o 220 dolarů (více než 4800 Kč). S podobnými zkušenostmi s peněženkou pojmenovanou podle místního výrazu „dobrý“ se svěřily desítky Salvadorců. Jen málo jich tuto peněženku používá denně.

„Peníze mi to vzalo, ale nic mi to nevrátilo,“ řekl Galvez. Ten už několik měsíců úspěšně používá bitcoiny v jiné aplikaci díky malému experimentálnímu projektu bitcoinové ekonomiky s názvem Bitcoin Beach v pobřežním městě El Zonte.

Podle Galveze prostředky odešly z jeho bitcoinové peněženky Bitcoin Beach, ale nemohl si je vybrat z Chiva. Žádná reakce na stížnost podle něj nepřišla. Problémy s transakcemi a pokusy o krádež identity hlásí i jiní. Přijetí bitcoinu v této chudé zemi, kde je každá pátá rodina závislá na remitencích od příbuzných žijících v zahraničí, ale v některých směrech bylo rychlé.

Prezident Nayib Bukele říká, že si peněženku Chivo stáhlo o 500.000 lidí více, než kolik se předpokládalo. Má ji tak zhruba polovina populace. V září ji aktivně používalo 2,1 milionu z 6,5 milionu obyvatel této latinskoamerické země. Měsíc od spuštění ji použilo 12 procent spotřebitelů, uvedla Salvadorská nadace pro hospodářský a společenský rozvoj.

Nadace, která se dotazovala 233 podniků napříč sektory, ale zjistila, že celkové využití je stále nízké. Že bitcoin nepoužívá, uvedlo 93 oslovených firem.

  Průzkum: Češi nesouhlasí s nižším růstem důchodů, nechtějí ale na ně platit víc

„Stále si nejsme jisti, jaké výhody vláda očekávala,“ říká Leonor Selvaová z Národní asociace soukromých podniků, jedné z několika obchodních skupin, která je vůči zavádění bitcoinu skeptická.

Bukeleho vláda doufá, že 2,5 milionu Salvadorců žijících ve Spojených státech nakonec bude remitence, tedy peníze vydělané v zahraničí a odesílané rodině do vlasti, posílat přes Chivo.

Zatím bylo nainstalováno 30 bitcoinových bankomatů v Atlantě, Chicagu, Houstonu a v Los Angeles. Podle Bukeleho se peněženkou Chivo denně pošlou zhruba dva miliony dolarů (zhruba 44 milionů Kč).

Nedávno si ji k zaslání remitencí své rodině vybral i stavební dělník Juan Moz, který také žije ve Spojených státech. Říká, že mu to umožní ušetřit až 18 dolarů (asi 397 Kč) ve srovnání s tradičním převodem peněz.

„Určitě ji budu používat dál,“ řekl agentuře Reuters Moz v telefonickém rozhovoru ze San Franciska.

Většina ročních remitencí do Salvadoru ve výši šesti miliard dolarů (132 miliard Kč), což je asi čtvrtina hrubého domácího produktu (HDP) země, však stále přichází prostřednictvím běžných peněžních převodů. Mnozí se obávají prudkých výkyvů kurzu bitcoinu.

V září Salvador nakoupil 700 bitcoinů. Jeho cena zpočátku, tedy po 7. září, kdy země bitcoin zavedla, prudce klesla, ale koncem září už se vydala prudce vzhůru. Tento týden dosáhla zhruba 55.000 USD (1,2 milionu Kč) za minci.

Mnozí Salvadorci uvádějí, že si peněženku stáhli a získali bonus 30 dolarů, který vláda nabídla na začátku programu. Zpráva se rozšířila dost na to, aby prospěla některým majitelům malých podniků, jako byl Alexander Díaz, jehož restaurace nabízí kuřecí křídla.

„Většina lidí, kteří měli tento bonus, chtěla vyzkoušet, jak by se dal utratit, takže několik klientů nám platilo v bitcoinech,“ řekl Díaz s tím, že kryptoměnu nyní používá asi 20 procent jeho zákazníků.

  Obchodníci vědí předem, co si zákazníci koupí. S pomocí umělé inteligence tak zvyšují výdělky

„Chivo malým podnikatelům prospělo, protože klientům usnadňuje způsob platby,“ dodal.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com