Zaměstnavatelé jsou proti velikonočnímu uzavření průmyslu

novinky.cz

Zaměstnavatelé jsou proti uzavření průmyslových podniků kolem Velikonoc, od něhož si někteří experti slibují omezení šíření covidu. ČTK to dnes řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Volno by podle něj dalo prostor pro návštěvy známých a příbuzných, škody by byly vysoké, není jasný plán ani zdravotní přínos. Velikonoční uzávěru ke zmírnění epidemie navrhly před měsícem odbory. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly by opatření výrazně přispělo ke zlepšení situace v Česku.

Vedoucí odborné skupiny ministerstva zdravotnictví a epidemiolog Petr Smejkal v neděli uvedl, že rada vlády pro zdravotní rizika možná několikadenní zastavení průmyslu kolem Velikonoc doporučí. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že je o tom třeba vést debatu hlavně s tripartitou. Tu tvoří členové vlády, zaměstnavatelů a odborů.

Právě na jednání tripartity přesně před měsícem odboráři velikonoční uzávěru navrhli. Přes čtyři sváteční dny, čtyři pracovní dny a víkend by se podle nich zachoval jen nezbytně nutný provoz. Takzvaný lockdown by tak trval deset dnů, kdy by lidé na pracoviště nešli. Zaměstnavatelé prosazovali testování. Volali po rychlejším očkování. Počty nově nakažených klesají v Česku pomalu. Nemocnice jsou stále přetížené.

„Odstavení řady průmyslových odvětví nefunguje tak, že cvaknete vypínačem a druhý den prostě jen lidé nepřijdou do práce. Mnoho provozů vypínáte i týdny, potřebujete na to specializované techniky, má to bezpečnostní rizika a je to i velmi finančně nákladné,“ uvedl Hanák. Firmy v průmyslu v průměru denně vytvoří přidanou hodnotu 4,2 miliardy korun. Náhrady zaměstnancům za jeden den jsou asi 2,1 miliardy Kč, připomněl.

Hanák rovněž podotkl, že ČR nemá pro mimořádné situace definované takzvané nezbytné segmenty. „Všichni víme, že musí fungovat kritická infrastruktura, abychom měli čím svítit a jak si zatopit. Do té ale nepatří například odpadové služby, bezpečnostní služby, které musí hlídat opuštěné objekty, nebo servisní služby třeba i pro zařízení v nemocnicích,“ uvedl šéf svazu.

  Vláda dělá politické gesto, ale za naše peníze, nesouhlasí se zmrazením platů šéf Soudcovské unie

Podle člena rady a hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala, který vede odbornou skupinu ministerstva zdravotnictví, by velikonoční uzávěra mohla mít významný vliv na pokles počtu nakažených nemocí covid-19. Proti uzavírání průmyslu se naopak postavil poradce prezidenta pro zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula.

Babiš poukázal na nepříznivý dopad na rozpočet i na firmy. Připomněl i to, že průmyslové podniky nyní ve velkém testují své zaměstnance. Podle premiéra se o této možnosti ještě povede diskuse na Radě vlády pro zdravotní rizika a ve vládě.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com