Hamáček: ČR už nežádá o zahraniční pomoc s covidem-19

Česká republika už nežádá o zahraniční pomoc v souvislosti s covidem-19. Na dnešní tiskové konferenci ČSSD to řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Aktuálně to vypadá, že by Česko mělo být schopno situaci zvládnout samo, dodal.

Česko 5. března požádalo o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s koronavirem do Německa, Švýcarska a Polska. Důvodem bylo, že řada nemocnic nebyla podle ministerstva zdravotnictví schopna pacientům zajistit obvyklé standardy poskytované péče. Česko následně využilo pomoc Polska, kam byla převezena pacientka z Pardubického kraje.

„Česká republika už nežádá o zahraniční pomoc. Ministerstvo zahraničních věcí stáhlo žádosti, které jsme měli zejména ve vztahu k Německu, Polsku a dalším,“ řekl Hamáček. Poděkoval zemím, které nabídly pomoc. „Aktuálně to vypadá, že bychom měli být schopni situaci zvládnout vlastními prostředky,“ uvedl vicepremiér.

Německo podle Hamáčka „drželo“ místa v nemocnicích pro české pacienty do pátku. Ministerstvo zdravotnictví následně sdělilo, že vzhledem k aktuálnímu vývoji není nutné rezervaci prodlužovat.

O transportu do zahraničí rozhodoval ošetřující lékař. Pokud odeslal ministerstvu formulář s žádostí, úřad jej vložil do evropského systému včasného varování a reakce. Nemocnice následně zajistila dokumentaci pacienta v jazyku přijímající země a získala souhlas pacienta s převozem. Vysílající nemocnice zajišťovala transport, respektive poskytovatele zdravotnických služeb, který má vybavení a oprávnění pro převoz. Přepravu uhradilo ministerstvo, následně požádá Evropskou unii o refundaci.

Autor: ČTK

  V Česku přibylo ve čtvrtek 8900 nákaz, v nemocnicích je 5800 lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com