Koruna v závěru týdne stagnovala vůči euru, k dolaru posílila

novinky.cz

Koruna v závěru týdne stagnovala vůči euru a posílila k dolaru. Kolem 17:00 se obchodovala za 24,75 Kč/EUR a 22,78 Kč/USD. Vůči jednotné evropské měně byla česká měna ve stejném kurzu jako ve čtvrtek vpodvečer, k dolaru proti čtvrtečnímu závěru získala sedm haléřů. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Pražská burza umazávala zisky z předchozích dvou dnů.

V předchozích dnech koruna vůči euru posilovala, od středy získala kolem 20 haléřů, podotkl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Podle něj koruna posílením reagovala především na zasedání Evropské centrální banky, která podle očekávání opět ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 4,5 procenta. „Pokud ale Česká národní banka na svém únorovém zasedání zveřejní scénář rychlého snižování základní úrokové sazby, bude to opět tlačit korunu do slabších hodnot, možná až nad 25,00 Kč/EUR,“ dodal.

Pražská burza po předchozích dvou růstových dnech v závěru pracovního týdne oslabila. Index PX dnes klesl o 0,2 procenta na 1447,36 bodu. Z hlavních titulů nejvýrazněji ztrácely akcie zbrojovky Colt CZ. Hlubšímu poklesu indexu zabránily hlavně cenné papíry pojišťovny VIG. Vyplývá to z údajů o obchodování na webu burzy.

Z devíti emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX jich pět skončilo ve ztrátě. Růst u zbylých čtyř titulů zůstal pod jedním procentem.

Nejvýraznější pokles zaznamenaly akcie zbrojovky Colt CZ Group. Jejich cena klesla o 2,72 procenta na 572 koruny za kus.

Ztrácela rovněž Kofola nebo ČEZ. Cenné papíry nápojářské firmy zlevnily o 1,09 procenta na 273 koruny. Akcie polostátní energetické firmy odepsaly 0,68 procenta na 877 korun.

Naopak mezi ziskové tituly se zařadila rakouská pojišťovna VIG či společnost Philip Morris ČR. Akcie VIG zpevnily o 0,61 procenta na 664 Kč. Cenné papíry producenta tabákových výrobků Philip Morris si polepšily o čtvrt procenta na 16.040 korun za kus.

  Platební bilance ČR loni skončila rekordním přebytkem 180 mld. Kč

Kurz české měny:

Předchozí závěr Pátek kolem 17:00
Kč/EUR 24,75 24,75
Kč/USD 22,85 22,78

Zdroj: Patria Online

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com