Ceny ropy vzrostly o více než šest procent, nejvíce za téměř rok

Ceny ropy dnes stouply o více než šest procent, a zaznamenaly tak nejvyšší denní růst za téměř rok. Reagovaly na překvapivé oznámení o dobrovolném snížení těžby ze strany skupiny OPEC+, která zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a jejich spojence včetně Ruska.

Severomořská ropa Brent vzrostla o 6,3 procenta na 84,93 dolaru za barel, když během dne stoupla až na 86,44 USD za barel, nejvýše od 7. března. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila o 6,3 procenta na 80,42 dolaru za barel.

Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ otřásly ropným trhem, když v neděli oznámily snížení těžby ropy o dalších zhruba 1,15 milionu barelů denně. Očekávalo se přitom, že skupina se bude držet snížení o dva miliony barelů denně, na kterém se dohodla koncem loňského roku, uvedla agentura Reuters. Celkový objem škrtů ze strany OPEC+ tak činí podle propočtů Reuters 3,66 milionu barelů denně (bpd), což se rovná 3,7 procenta celosvětové poptávky.

Analytik UBS Giovanni Staunovo uvedl, že nedělní snížení těžby nikdo nečekal. Vzhledem k tomu, že američtí těžaři se místo objemu těžby soustředí na finanční hodnotu, OPEC+ nadále kontroluje trh. Někteří analytici mezitím uvedli, že důvodem pro škrty je oslabující ekonomika a rostoucí zásoby. Dnešní statistika z USA ukázala, že aktivita amerického zpracovatelského průmyslu se v březnu propadla na nejnižší úroveň za téměř tři roky kvůli poklesu nových zakázek.

Společnost Goldman Sachs snížila svou prognózu těžby pro OPEC+ na konci roku 2023 o 1,1 milionu bpd a zvýšila své odhady ceny Brentu na 95 a 100 dolarů za barel v roce 2023 a 2024.

Ceny ropy vzrostly, když Rusko loni v únoru napadlo Ukrajinu, ale nyní jsou zpět na úrovních před vypuknutím konfliktu. Minulý měsíc cena ropy Brent klesla k 70 USD za barel, nejníže za posledních 15 měsíců, kvůli obavám, že bankovní krize a růst úroků negativně ovlivní poptávku. Spojené státy přesto vyzývají producenty, aby zvýšili produkci, a stlačili tak ceny energie. Vysoké ceny energií a pohonných hmot v loňském roce pomohly zvýšit inflaci, což vyvolalo tlak na hospodaření mnoha domácností.

  Firma MOL na stanicích v Maďarsku stanovila limit 50 litrů na den

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena označila krok OPEC+ za nemoudrý. Produkce ropy v samotných USA v lednu podle pátečních údajů amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) vzrostla na 12,46 milionu bpd, což je nejvíce od března 2020.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent červen 84,93 79,89
New York – NYMEX WTI květen 80,42 75,67

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com