Asociace: Pojišťovny na škodách z povinného ručení vyplatí letos o 12 pct více

Pojišťovny očekávají, že na škodách z povinného ručení vyplatí letos 16,7 miliardy Kč, což je o 1,8 miliardy více než loni a o 2,2 miliardy více než v předcovidovém roce 2019. Meziroční růst tak bude 12 procent. Důvod je zejména takzvaná škodní inflace. Novináře o tom dnes informovala Česká kancelář pojistitelů. Průměrná cena povinného ručení letos podle ní vzrostla o zhruba dvě procenta.

Počty škod v tomto pojištění i letos rostou. Proti 232.000 škod za rok 2020 a 243.000 škod v roce 2021 jich bylo loni 249.000. Pro letošní rok se očekává další nárůst na 261.000. Letošní odhadovaný počet 10.500 škod na zdraví zůstává na stejné úrovni jako v roce 2022.

Meziročně se průměrná majetková škoda k 30. září 2023 zvýšila o 13 procent. Růst ovlivnily vyšší ceny práce a náhradních dílů v autoservisech a postupná modernizace vozového parku. Růst zdravotních škod dlouhodobě ovlivňuje zejména nový občanský zákoník a s ním spojená pravidelná valorizace částek za odškodnění bolestného a ztížení společenského uplatnění.

„Na další nároky působí také ekonomické a inflační vlivy spojené s růstem mezd ovlivňující odškodnění ztráty na výdělku, náklady na péči v rámci asistencí v domácnosti i růst nákladů na zdravotní péči. Průměrné hodnoty odškodnění narostly o desítky procent,“ uvedl pojistný matematik kanceláře Petr Jedlička.

Odškodnění bolestného stouplo o 178 procent na 116.000 Kč, jednorázové částky za kompenzaci duševní újmy pozůstalých po obětech dopravních nehod se zvýšily v průměru o 98 procent na 1,9 milionu Kč. Kompenzace za ztížení společenského uplatnění stoupla o 86 procent na 669.000 Kč.

U škod na majetku vychází meziroční růst průměrné škody o 11,9 procenta. „Jde o další eskalaci ve srovnání se stejným období roku 2022, kde byl 11procentní inflační nárůst. Předcházející škodní inflace u majetkových škod se pohybovala na úrovni osmi procent a v předchozích letech kolem šesti procent,“ upřesnil Jedlička.

  Havlíček: Prodejci ze zrušených vánočních trhů dostanou vyšší náhrady

Počet pojištěných vozidel všech druhů a kategorií s platnou pojistnou smlouvou na povinné ručení přesáhl v letošním druhém pololetí hodnotu 9,25 milionu. Meziročně růst celého pojištěného portfolia dosahuje 2,6 procenta.

Povinné ručení v ČR poskytuje 12 pojišťoven. Většina z nich sazby stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru, počtu ujetých kilometrů a dalších kritérií. Povinné ručení musí mít každý dopravní prostředek, kterému byla přidělena registrační značka nebo technický průkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com