Sociální demokraté nechtějí, aby se rozšíření Dukovan účastnily firmy z Ruska a Číny

Při středečním hlasování o zákonu, označovaném jako Lex Dukovany, se ČSSD přidá k těm opozičním stranám, které nechtějí, aby se stavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany účastnily firmy z Ruska a Číny. První místopředseda ČSSD Roman Onderka Aktuálně.cz sdělil, že ČSSD připravuje k zákonu své usnesení. V něm mimo jiné žádá vládu, aby postupovala s ohledem na bezpečnost Česka.

Účast Ruska a Číny v tendru na stavbu nového bloku Dukovan se probírá už řadu měsíců, vláda dlouho prosazovala účast firem obou zemí. Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) nedávno oznámil, že čínské firmy by vláda do výběrového řízení nepustila, ale ruské ano. Teď však jedna z vládních stran, sociální demokracie, dala najevo, že je proti účasti i ruských firem.

„Nebereme na lehkou váhu doporučení a zprávy bezpečnostních složek. Proto jsme se v úterý o celém problému bavili na jednání poslaneckého klubu s tím, že k tomuto chceme zaujmout jasné stanovisko,“ řekl Aktuálně.cz poslanec a první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Narážel na to, že české tajné služby opakovaně varovaly před účastí firem z nedemokratických zemí kvůli bezpečnostním rizikům.

Poslanci ČSSD proto podle Onderky chtějí, aby sněmovna při středečním projednávání uhlíkového zákona, přezdívaného Lex Dukovany, přijala usnesení, ve kterém bude zmínka o tomto stanovisku bezpečnostních složek. Existenci usnesení potvrdil Aktuálně.cz i předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček.

„Myslíme si, že v tom zákonu, pokud bude schválen, by mělo být usnesení, které klade vládě na srdce to, aby se řídila zprávami bezpečnostních služeb. A tyto zprávy by měly být prioritou při samotné dostavbě Dukovan. Nejdůležitější je bezpečnostní část, je potřeba, aby Česká republika z tohoto pohledu měla čisté svědomí a nebrala na lehkou váhu informace bezpečnostních služeb,“ uvedl Onderka.

  V Němčicích nad Hanou se srazila lokomotiva a vlak, dva zranění

Jak zní usnesení navržené ČSSD

„Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky si je plně vědoma významu, jaký má nový jaderný zdroj nejen pro energetickou bezpečnosti České republiky, ale i pro životní zájmy naší země. Jsme členským státem Evropské unie a NATO, vyznáváme základní hodnoty demokracie a svobody.

Proto Sněmovna přijímá toto doprovodné usnesení:

Žádáme vládu, aby nás neprodleně informovala o všech bezpečnostních a zahraničně-politických parametrech výběru dodavatele pro nový jaderný zdroj a postupovala s ohledem na bezpečnost ČR.

Žádáme vládu, aby nás neprodleně informovala o dalším postupu při výstavbě nového jaderného zdroje, včetně vyhodnocení rizik odložení projektu pro energetickou bezpečnost a pro zásobování českých domácností a hospodářství elektřinou.

Žádáme vládu, aby neprodleně přijala jasný a transparentní závazný postup stanovení horního limitu garantované výkupní ceny a jejího výpočtu, včetně změn v čase.“

„Formulace našeho usnesení je ve smyslu, že když vláda bude vyhlašovat výběrové řízení, tak se bude řídit v daný moment stanovisky bezpečnostních služeb. Není možné dělat to, co dělá místopředseda vlády Karel Havlíček, když říká, že by jednomu státu účast umožnil a druhému ne. Jestliže bezpečnostní složky říkají, že to je riziko v případě firem ze dvou zemí, tak to vláda musí brát v potaz a podle toho se zařídit,“ upřesnil Onderka.

Havlíček však Aktuálně.cz v úterý řekl, že na svém stanovisku ohledně Dukovan nic nezměnil. Podle jeho slov je teď nejdůležitější, aby zákon prošel a bezpečnostní záležitosti se mají řešit až později.

Zástupci Pirátů a TOP 09 ve sněmovně prosazovali naposledy v úterý, aby hlasování o uhlíkovém zákoně sněmovna odsunula, ale podle všeho neuspěli. Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek Aktuálně.cz sdělil, že počítá se středečním projednáním zákona i hlasováním. Také proto poslanci ANO nepodpořili v úterý návrh poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová na odsunutí tohoto bodu.

  Antigenní testování veřejnosti začne už 16. prosince

Langšádlová dávala najevo, že se jí nelíbí stanoviska Havlíčka a předsedy vlády Andreje Babiše, kteří tvrdí, že některým kritikům tendru jde o politiku a ne ekonomiku. „Naprosto se neshoduji s pohledem pana premiéra, co je věc politická a co není věc politická. Stavba jaderné elektrárny a její dodavatelé jsou věcí ryze politickou. Ano, má to i ekonomické dopady, ale je to věc především politická. A v tomto případě jde o to, jestli tady necháme naše území dobýt a někdo – v tomto případě Rusko – si tady vztyčí svoji vlajku,“ prohlásila.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com