Ústřední krizový štáb by měl převzít Hamáček. Prymula se bude věnovat chytré karanténě

Na jižní Moravě v pondělí začíná testování takzvané chytré karantény. K vyhledání a izolaci lidí nakažených novým koronavirem poslouží hygienikům údaje od mobilních operátorů a bank. Na její zavádění bude dohlížet náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který kvůli novému úkolu opustí pozici předsedy ústředního krizového štábu. Na jeho místo by měla vláda odpoledne jmenovat ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Koronavirus se v Česku dále šíří, počet nakažených stoupl na 2837.

Základem chytré karantény je zmapování pohybu infikovaného člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Data, jejichž získání je podmíněno souhlasem nakaženého a uvidí je pouze odborníci, poslouží k sestavení mapy jeho pohybu. Hygienici pak nad ní s nemocným proberou, s kým se na různých místech potkal.

Lidem, se kterými byl nakažený v osobním kontaktu, bude nařízena krátkodobá karanténa. „Budou označeni za takzvané žluté osoby a do několika hodin přijede odběrový tým,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví a končící předseda ústředního krizového štábu Roman Prymula. V pondělí by měl post v čele štábu opustit, aby se mohl lépe soustředit na organizaci chytré karantény.

Mobilní týmy odebírající vzorky od lidí sestaví armáda. Pokud lidé mají auto, mohou na odběr přijet sami.

V případě pozitivního výsledku testu bude infikovanému nařízena běžná karanténa. Negativně testovaní lidé se budou moci vrátit k běžnému životu.

„Máme limit, který je dán třemi dny. To znamená, každý člověk by měl být v tomto systému ošetřen do tří dnů,“ uvedl Prymula.

Pokud se projekt chytré karantény osvědčí v praxi, mohl by tento přístup v Česku nahradit plošná restriktivní omezení komplikující každodenní život a dopadající na ekonomiku. Zavedení chytré karantény v celé zemi se očekává po Velikonocích.

  V ČR bude od pondělí znovu platit nouzový stav

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli řekl, že pokud projekt chytré karantény uspěje, tak Česko virus porazí. Vrchol epidemie Babiš očekává v dubnu. Vláda plánuje prodloužit nouzový stav o měsíc, nyní platí do 11. dubna. Prodloužit by se mohlo také omezení volného pohybu osob, a to o týden.

Litovel a Uničov si oddychly. Krizi hlásí břevnických domov pro seniory

Od pondělí přestávájí platit přísná opatření pro lidi z Litovle, Uničova a dalších obcí včetně městských částí. Hygienici o tom rozhodli v neděli, dvoutýdenní opatření podle nich splnila svůj účel.

Do oblasti se začal život vracet již ráno. „V návaznosti na rozhodnutí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje o ukončení karantény v oblasti Litovelska a Uničovska je od pondělí opět obnoveno zastavování vlaků v Července a Uničově,“ oznámila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Až v úterý ale začnou jezdit vlaky i do Litovle, kam vede regionální trať z Červenky.

Zatímco na Olomoucku je lépe, vážnou krizi hlásí domov pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu, který se stará o lidi s těžkými demencemi. Nákaza koronavirem byla potvrzena u 20 z 22 jeho klientů i u části personálu. Podle ředitelky Hany Hlaváčkové by za stávající situace bylo potřeba na výpomoc deset lidí. Negativní testy totiž mělo jen šest pracovníků z těch, kteří mohou sloužit.

„Pro tuhle krizovou situaci myslím, že by nám stačilo do deseti dobrovolníků, kteří by si rozdělili služby,“ uvedla ředitelka. Ozvala se jí zatím jen jedna dobrovolnice, domov ale jedná o pomoci s pražskou Nemocnicí Na Bulovce.

Ředitelka Hlaváčková zároveň vyloučila, že by bylo možné přestěhovat klienty do jiného domova do Lázní Toušeň, jak navrhoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podobně jako ona se vyjádřil i vysočinský hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Řekl, že umístění klientů v Lázních Toušeň se podle odborníků ukazuje jako nereálné. Slíbil však, že o pomoc požádá hasiče a aktivní zálohy. Obrátil se také na armádu, která však uvedla, že nemá dostatečné kapacity.

  Rozmohl se nám tu takový nešvar. Ministryně Černochová vyvrátila lež o konsolidačním balíčku

V neděli zemřela zdravotní sestra

K pondělnímu ránu bylo v Česku 2837 nakažených. Počet případů nákazy se za neděli zvýšil o 160, což je nejméně za šest dní. Za šest dní byl ale nejnižší i nedělní počet testů, bylo jich 2798. Nižší přírůstek nakažených byl naposledy v pondělí 23. března, kdy přibylo 126 případů. Testů bylo před týdnem v pondělí 2247, poté až do neděle každý den přes 2900.

V neděli bylo s nemocí COVID-19 v nemocnici 277 lidí, z nich 52 v těžkém stavu nebo s vysoce intenzivní péčí. Počet hospitalizovaných od pátku vzrostl o 50, lidí v těžkém stavu přibylo o sedm.

Vyléčených zůstává 11 lidí. S nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo 17 lidí. V neděli zemřela zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com