Akciová burza v Moskvě neotevře ani v úterý, rozhodla centrální banka

Ruská akciová burza, která dnes zůstala zavřená, neobnoví obchodování ani v úterý. Obchodovat se nebude ani na trhu s finančními deriváty, uvedla ruská centrální banka. Ruská měnová autorita se tak rozhodla, aby zabránila dalším škodám po zavedení tvrdých západních sankcí, které přivodily kolaps rublu a ochromily ruskou ekonomiku. Kreml následně oznámil odvetná opatření za to, že sankce ochromily v Rusku leteckou dopravu. Západ Rusko trestá za invazi na Ukrajinu.

„Hlavní zásadou bude reciprocita. V popředí budou naše vlastní zájmy,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Kreml připustil, že ekonomická realita v Rusku se změnila, nevidí ale důvod zpochybňovat efektivitu a spolehlivost centrální banky. Ta dnes zvýšila základní úrok z 9,5 na 20 procent, aby pomohla brzdit propad rublu a ochránila ekonomiku před dopady bezprecedentních sankcí.

Na sankcích se o víkendu dohodly státy Evropské unie spolu s Británií, Kanadou a Spojenými státy. K těm nejdůležitějším patří rozhodnutí odpojit většinu ruských bank od globálního platebního systému SWIFT, což bankám znemožní provádět transakce se zahraničím.

Peskov také řekl, že Putin se dnes postupně setká s několika klíčovými představiteli, aby s nimi probral další kroky. V plánu jsou i schůzky s ministrem financí a s guvernérkou centrální banky. Rusko má podle Peskova plán, jak na sankce reagovat, a teď na něm pracuje.

Moskevská akciová burza původně oznámila, že dnes začne obchodovat později. Kurz rublu už ráno oslabil zhruba o 30 procent a dolar se prodával až za 119 rublů.

S ruskými akciemi se dnes kromě Moskvy neobchodovalo ani ve Frankfurtu nad Mohanem. V Londýně a v New Yorku se obchodují, vykazují ale ztráty v desítkách procent.

Invazi na Ukrajinu zahájila ruská vojska na prezidentův pokyn minulý týden ve čtvrtek.

  Česká pošta loni prohloubila ztrátu o 1,044 miliardy na 1,725 miliardy Kč

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com