Koruna k euru i dolaru stagnovala, burza opět posílila

forbes.cz

Česká měna v úterý k oběma hlavním světovým měnám stagnovala. Kurzy koruny k euru i dolaru se sice proti předchozímu závěru změnily, ale shodně pouze o haléř. K dnešním 17:00 tak byla koruna k euru na kurzu 26,33 Kč/EUR a k dolaru 21,67 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza opět rostla.

„Likvidita na trhu byla nízká, přičemž zajímavější impulsy, které by mohly korunu rozpohybovat, chyběly,“ sdělila analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Ani ve středu se podle ní zřejmě kurz příliš nezmění. „Zveřejněny sice budou domácí ceny průmyslových výrobců, ty ale zpravidla mezi kurzotvorné informace nepatří. Koruna si tak bude muset počkat na čtvrtek, kdy zasedá Česká národní banka,“ doplnila.

Burzovní index PX v úterý posílil o 0,57 procenta na 987,38 bodu. Znovu ho táhnul především finanční sektor. Řada titulů ale zakončila den v červeném, více než procento odepsaly například akcie elektrárenské společnosti ČEZ nebo likérky Stock. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Cenné papíry Erste Bank zdražily o 1,69 procenta na 673,40 koruny. „Nákupní objednávka v závěru dne výrazněji posunula i Monetu, která posílila o 1,81 procenta a končila den na 67,40 Kč,“ uvedl makléř Fio banky David Brzek. Komerční banka si polepšila o 0,48 procenta na 631 korun a pojišťovna VIG o 1,63 procenta na 529 korun.

V růstu pokračovaly akcie technologické společnosti Avast, dnes zhodnotily o více než procento na 146 korun. V zisku uzavřela obchodování rovněž textilka Pegas Nonwovens, operátor O2 pak stagnoval na 248 korunách.

Další hlavní tituly ztrácely, některé i výrazněji. „U ČEZ nadále operuje prodejce, který neřeší fundamenty a prodává za každých okolností,“ uvedl Brzek. Akcie ČEZ dnes oslabily o 1,29 procenta na 460,50 Kč. Cena elektrické energie a emisních povolenek přitom pokračovala v silném růstu. „Tyto fundamentálně důležité veličiny jsou od začátku listopadu v plusu o více jak 20 procent, ČEZ za srovnatelné období přidává s bídou pouze nízké jednotky procent,“ podotkl makléř.

  Asociace: Zájem Čechů o dovolenou na horách roste, volných pokojů je ale dost

Poraženým dne se stala likérka Stock, která klesla o 1,59 procenta na 74,20 Kč. „Zde lze hovořit o dozvucích korekce po silném po výsledkovém růstu, ale vidina vysoké dividendy v úvodu příštího roku a očekávání vysokých maloobchodních prodejů ve spojitosti se zavřenými restauracemi bude z mého pohledu opět v následujících týdnech zvyšovat atraktivitu titulu,“ dodal Brzek. Ztrátě se dnes nevyhnula ani tabáková společnost Philip Morris ČR a nápojářská Kofola.

Kurz české měny:

Předchozí závěrDnes kolem 17:00
Kč/EUR26,3226,33
Kč/USD21,6821,67

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com