Schillerová: Stát dal na podporu ekonomiky přes 241 miliard

extra.cz

Stát v důsledku změn letošního státního rozpočtu vyplatil do konce listopadu na podporu ekonomiky přes 241 miliard korun. Poslancům to dnes v debatě o Senátem vráceném daňovém balíčku řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vláda letos postupně kvůli ztrátám způsobeným epidemií nového koronaviru zvyšovala schodek rozpočtu z původně schválených 40 miliard až na 500 miliard. Pro příští rok schválila Sněmovna schodek 320 miliard.

Schválený rozpočet ale nepočítá s dopady daňového balíčku, kterým se dnes poslanci zabývají. Ministerstvo financí vypočetlo, že senátní verze by připravila státní rozpočet o 87,5 miliardy korun. Ministryně Schillerová dnes tuto verzi před poslanci podpořila. Ve sněmovní verzi by balíček znamenal dopady pro státní rozpočet asi 90 miliard korun a pro veřejné rozpočty asi 130 miliard korun.

Pokud poslanci senátní znění schválí, předloha zachová zrušení superhrubé mzdy a dvě sazby daně z příjmu fyzických osob 15 procent a 23 procent, která bude platit pro část příjmů zhruba nad 140.000 korun měsíčně. Senátní verze navrhuje zvýšit daňovou slevu na poplatníka v příštím roce o 3000 Kč a v roce 2022 o stejnou částku. Krajům a obcím zvyšuje podíl ze sdílených daní.

„Bez nadsázky: stojíme na rozcestí, zda brzký návrat do normálu, nebo pomalé a nejisté zotavení z krize,“ prohlásila ministryně financí. Vláda podle ní ukázala, že umí přicházet s rozhodnými kroky, za kterými si stojí. Jako příklad uvedla moratorium na splácení úvěrů, kterého podle ní využilo asi 360.000 lidí.

„Nejrůznější obavy se prostě nenaplnily a já jsem přesvědčena, že se nenaplní ani v tomto případě,“ řekla poslancům. Letošní rok podle ní nesl prvky dekadence a úzkosti. „Věřím, že rok příští bude rokem renesance a obnovy nejen české ekonomiky, ale především společnosti jako takové,“ dodala ministryně financí.

  Černochová: EU by mohla ČR proplatit až 80 procent vojenské pomoci Ukrajině

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com