Hamáček: ČSSD nemůže podpořit ani jednu verzi daňových změn

Novinky.cz

Sociální demokracie nemůže podpořit ani jednu verzi daňového balíčku. Nejlepší by bylo, kdyby balíček neprošel ani v jedné podobě. V dnešní rozpravě nad daňovým balíčkem to řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Sněmovna rozhoduje o tom, zda dá přednost své verzi, nebo té senátní. Obě počítají se zrušením superhrubé mzdy a jejím nahrazením dvěma sazbami daně z příjmů fyzických osob, a to 15 procent a 23 procent pro lidi s příjmy zhruba nad 140.000 korun měsíčně.

Senátní verzi podpořili ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a předseda opoziční ODS Petr Fiala.

„Najednou tady vlastně de facto během dvou měsíců totálně změníme a překopeme charakter České republiky,“ řekl Hamáček. Zdůraznil, že balíček představuje cestu ke slabému státu. Poukazoval na to, že stát nyní řeší pandemii koronaviru a pravidelně jej někdo žádá o podporu. Když není kde brát peníze a stát je slabý a nemá peníze, příliš pomáhat nemůže, argumentoval.

Poznamenal také, že rozpočet na příští rok je poslední, který byl sestavitelný. Rozpočet na rok 2022 už podle jeho mínění bude problém a bude se v něm muset škrtat. Senát ho zklamal, protože měl naději, že sněmovní verzi zákona přepracuje tak, aby zachoval cíl maximální podpory spotřeby, uvedl Hamáček.

Senátní verze bude mít na veřejné rozpočty celkový dopad asi 99 miliard korun. Původní sněmovní verze by je připravila až o 130 miliard korun.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý upozorňoval na to, že balíček nemyslí na důchodce, kteří z daňových změn nebudou mít nic. Důchodci na tom podle něj budou ještě hůř, protože navíc budou platit i to, co musí platit ostatní.

Obdobně se vyjádřil i poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. „Z větší části tuto vaši daňovou reformu zaplatí důchodci,“ prohlásil.

  Pomoc Čechů Ukrajincům neopadá. Po měsíci války se zmnohonásobila

Předseda KSČM Vojtěch Filip podotkl, že jeho strana byla proti zavedení superhrubé mzdy. Věří, že rozhodnutí Sněmovny, ať bude jakékoli, bude následně doplněno tím, jak bude stát stabilizovat veřejné finance. Uvedl, že zatím se plní pouze jeden cíl, a to je zrušení superhrubé mzdy, ale komunisté podle něj chtějí naplnit i to, že to nebude znamenat destabilizaci veřejných financí.

„Ten průvan ve státní kase, který dnes budujeme, je systémový, hned tak se nezruší,“ varoval Jiří Dolejš (KSČM). Použil také slova o „daňovém klystýru“.

Kritiku vyvolala žádost Babiše, aby Sněmovna už rozhodla o daních 

Premiér Andrej Babiš (ANO) prosil Sněmovnu, aby hlasovala o daňovém balíčku, aby „mohl jít do práce“, protože má jiný program. Za svá slova sklidil kritiku z řad opozičních ODS a Pirátů. Poslanci dnes debatují o daních zhruba už čtyři hodiny.

Babiš uvedl, že od rána čeká na to, aby uvedl žádost vlády o prodloužení nouzového stavu, což je druhý bod dnešní schůze. Podotkl, že už měl být v Ústřední vojenské nemocnici kvůli přípravě očkování proti koronaviru. „A od 12:30 máme virtuální oběd, končí německé předsednictví, tak jsou tam všichni velvyslanci,“ řekl. Poslance nabádal, aby ideové střety nechali na příští rok.

„Jste v práci, pane poslanče, když zasedá Sněmovna, je to hlavní práce poslance,“ reagoval na Babišovo vystoupení předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík řekl premiérovi, že svůj návrh na snížení daní zaměstnanců předložil v rozporu s koaliční smlouvou na poslední chvíli před koncem roku. „Teďka nám tady vyčítáte, že o tom zákonu diskutujeme, fakt úplně jste asi spadl z višně,“ prohlásil pirátský poslanec.

Sněmovna jedná kvůli epidemii koronaviru v polovičním složení a Babiš navíc mimo mikrofon uvedl, že je takzvaně vypárovaný. Na on-line setkání s velvyslanci se následně ministerský předseda z jednání dolní komory omluvil. Schvalování daňového balíčku provází zejména spor mezi občanskými a sociálními demokraty ohledně nastavení daní i postavení státu.

  Pavlovi podle průzkumu věří 58 procent veřejnosti, vládě pouze čtvrtina

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com