Koruně se dnes nedařilo, pražská burza oslabila potřetí v řadě

Koruna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru si od čtvrtečního podvečera pohoršila o 34 haléřů na 24,93 Kč/EUR. To je její nejslabší závěr za posledních skoro osm týdnů. Vůči dolaru klesla o 22 haléřů na 23,56 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00. Pražská burza potřetí v řadě oslabila, index PX klesl o 0,96 procenta na 1305,87 bodu. Dolů ho táhly hlavně akcie Erste a Komerční banky.

Zvýšení základní úrokové sazby Českou národní bankou (ČNB) pomohlo koruně ve čtvrtek posílit. Dnes naproti tomu výrazně ztrácela. „Důvodem je zvýšená averze k riziku vzhledem k pokračující válce na Ukrajině a jestřábí tón amerického Fedu a Evropské centrální banky,“ uvedl analytik společnosti Purple Trading Jaroslav Tupý.

Americká centrální banka (Fed) ve středu zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento. Zvýšení úroků bylo nejvyšší za posledních 22 let. Šéf Fedu Jerome Powell nevyloučil další zvýšení sazeb o 0,75 procentního bodu na nadcházejícím zasedání.

Ekonomka Komerční banky Jana Steckerová vidí za dnešním oslabením koruny podle informaci serveru Seznam Zprávy to, že se novým guvernérem ČNB pravděpodobně stane člen bankovní rady Aleš Michl. Ten je známý jako odpůrce zvyšování úrokových sazeb.

Pražská burza potřetí v řadě oslabila, index PX dnes klesl o 0,96 procenta na 1305,87 bodu. Dolů ho táhly hlavně akcie Erste Bank a Komerční banky, nedařilo se ani elektrárenské společnosti ČEZ. Posílila naopak pojišťovna VIG nebo technologická firma Avast. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

„Po včerejších (čtvrtečních) silných výprodejích v zámoří se dnes negativní nálada přenesla i na západoevropské trhy a v daném sentimentu se nedařilo ani pražské burze,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

  Evropští lídři odmítají přechod na rubly při platbách za ruský zemní plyn

Se ztrátou dnes v Praze skončily všechny banky. Cenné papíry Erste Bank zlevnily o 2,37 procenta na 715,80 koruny. Komerční banka odepsala 2,15 procenta na 750 korun a Moneta Money Bank 0,81 procenta na 85,30 Kč. Z finančních titulů se tak dařilo jen pojišťovně VIG, která přidala 2,14 procenta na 574.

ČEZ zakončil obchodování slabší o 1,25 procenta na 987,50 Kč. Ve ztrátě byla i nápojářská Kofola. Naproti tomu Avast si polepšil o 1,32 procenta na 157,05 Kč. Rostla také tabáková společnost Philip Morris ČR.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,59 24,93
Kč/USD 23,34 23,56

 

Zdroj: Patria Online

Akcie na pražské burze během týdne oslabily o 2,1 procenta

Akcie na pražské burze během uplynulého týdne oslabily. Index PX klesl o 2,1 procenta na 1305,9 bodu. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Největší pokles postihl cenné papíry bankovní skupiny Erste, největší růst naopak zaznamenaly akcie Photon Energy. V předchozím týdnu akcie přidaly 0,3 procenta.

„Index PX dnešní obchodování uzavřel nejníže od 15. března. V minusu index zakončil ve čtyřech z pěti obchodních dní. Nedařilo se především finančním titulům. Negativní nálada převládala během týdne na většině světových akciových trhů,“ uvedl analytik společnosti Wood & Company Vojtěch Boháč.

Nejvíce v rámci indexu oslabily akcie Erste. Ty odepsaly 3,87 procenta na 715,80 koruny. Komerční banka, která ve čtvrtek ráno prezentovala solidní výsledky hospodaření za první čtvrtletí letošního roku, během týdne ztratila 3,1 procenta na 750 korun. Cena akcií Monety klesla o 2,51 procenta na 85,30 koruny.

V indexu rostly jen tři tituly. Zbrojovka Colt CZ posílila o 1,37 procenta na 593 korun. Akcie Photon Energy podražily o 5,7 procenta na 55,60 koruny a cena akcií Phillip Morris vzrostla o 0,57 procenta na 17.700 korun.

  Ptačí chřipka se rozšířila do třetího, Pardubického kraje

Ve druhém květnovém týdnu se bude nadále sledovat dění na Ukrajině, kde se trh zaměřuje na možné kroky ruské strany spojené se svátkem Dne vítězství v pondělí. Zintenzivnění bojů či jiné podobné kroky by byly negativním faktorem pro riziková aktiva. Sledovat se bude i vývoj na výnosech státních dluhopisů. „V souhrnu jsme vůči akciím nadále obezřetní a očekáváme další prodejní tlak,“ dodal analytik J&T Banky Milan Vaníček.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com