USA uvalily sankce na více než 100 čínských a ruských firem

Novinky.cz

Americké ministerstvo obchodu zveřejnilo seznam 58 čínských a 45 ruských společností spjatých s ozbrojenými silami, na které se vztahují vývozní omezení. Cílem tohoto kroku je bránit využití amerických technologií v čínských a ruských vojenských programech.

Sankce se vztahují například i na ruskou civilní rozvědku SVR, ruské ministerstvo obrany či na vývozce ruských zbraní Rosoboronexport, upozornila agentura Interfax. Dodala, že seznam by měl vstoupit v platnost dnešním dnem.

Znamená to, že americké společnosti budou potřebovat speciální povolení pro vývoz, reexport či prodej technologií a výrobků firmám zařazeným na černou listinu. Americké ministerstvo krok zdůvodnilo nutností čelit snaze Číny a Ruska využívat americké technologie v destabilizujících vojenských programech. Upozornilo, že nynější seznam není ani vyčerpávající, ani konečný.

Státní korporace Rostech (anglicky Rostec), která sdružuje ruské zbrojovky a která také figuruje na seznamu, označila rozhodnutí amerického ministerstva za nepříznivé. Na černé listině se ocitly i součásti korporace, sdružení výrobců letadel OAK, společnosti Suchoj, MiG a Tupolev, také Oboronprom či jedna z nejstarších ruských loděnic. Sankce se týkají i sdružení výrobců ruských vrtulníků či vládní letky.

Agentura Reuters upozornila, že konečný seznam nezahrnuje čínského výrobce letadel Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) ani hongkongské dceřiné společnosti Colorado Arrow Electronics a Texas TTI, distributora elektroniky Berkshire Hathaway, i když v návrhu černé listiny fugurovaly. Na seznamu jsou ale dvě čínské firmy, které letadla COMAC konstruují a vyrábějí.

Autor: ČTK

  Cena ropy ve čtvrtek rekordně rostla, trh očekává snížení dodávek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com