Hnutí ANO chce ve Sněmovně řešit přístup vlády k euru

Opoziční hnutí ANO chce na nynější jednání Sněmovny zařadit bod týkající se přístupu vlády Petra Fialy (ODS) k euru a nového zmocněnce ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí společné evropské měny. Na tiskové konferenci před schůzí dolní parlamentní komory to dnes řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Vládní koalice dnes zahájí své první dohodovací řízení. Svolal ho premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na Dvořákovo pondělní rozhodnutí jmenovat ekonoma Petra Zahradníka svým zmocněncem pro vstup do ERM II a přijetí eura. Dvořák ke kroku přistoupil s odůvodněním, že kvůli chybějící shodě v koalici není obsazen post vládního národního koordinátora pro přijetí eura.

„Navzdory ujištění ze strany premiéra, že se jeho kabinet nebude zabývat otázkou přijetí eura, byl zřízen post zmocněnce,“ uvedla Schillerová. „Otázka přijetí či nepřijetí eura je pro ekonomiku naprosto klíčovým strategickým rozhodnutím s dalekosáhlým dopadem na veřejné finance, průmysl i běžný život občanů,“ poznamenala. ANO chce vyjasnit, proč byla funkce zmocněnce zřízena.

O obnovení funkce národního koordinátora pro euro některé vládní strany začaly hovořit poté, co se mimo jiné po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla o případném přijetí společné evropské měny začalo více diskutovat. Zatímco čtyři vládní strany – STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti – jsou pro, negativně se k tomu staví občanští demokraté. Například místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček se domnívá, že se Dvořák jmenováním Zahradníka zmocněncem pro společnou měnu snaží vyvolat vnitrokoaliční hru.

Podle Schillerové je v dřívějším usnesení vlády zakotveno, jak má být pozice koordinátora zřízena, že jím má být někdo navržený ministerstvem financí a jeho zástupcem má být kandidát České národní banky. Hnutí STAN si podle bývalé šéfky státní kasy začíná hrát na svém písečku před blížícími se volbami a chce hrát jakousi opozici uvnitř pětikoalice.

  Nová Škoda Fabia se začne v Česku prodávat 16. září

Fiala podle ní nemohl udělat nic jiného než svolat dohodovací řízení. „Jak dlouho si má nechat okopávat kotníky hnutím STAN? Byl by směšný, kdyby to neudělal,“ poznamenala. Kdyby byla v pozici premiéra, Dvořáka by odvolala.

SPD odmítá euro, vstup do ERM II by podle hnutí znamenal vysokou inflaci

Vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II by podle lídra kandidátky SPD a Trikolory pro letošní volby do Evropského parlamentu Petra Macha znamenal vysokou inflaci. Řekl to na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny. Opoziční hnutí podle předsedy Tomia Okamury zásadně odmítá přijetí eura, protože to pro Česko není výhodné.

Podle Okamury chce pětikoalice euro prosadit za každou cenu a „poškodit republiku“. Dvořák si podle šéfa SPD dělá, co chce. Uvedl také, že i ODS chce prosadit euro, přestože právě tato vládní strana byla jako jediná z pěti koaličních subjektů proti obnovení pozice koordinátora pro přijetí společné evropské měny.

Okamura navrhoval otázku nahrazení české koruny eurem zařadit na jednání Sněmovny, i když vládní představitelé opakovaně uváděli, že současný kabinet s přechodem ČR na jednotnou evropskou měnu v dohledné době nepočítá, neboť pro to nejsou splněny podmínky a není to aktuálně výhodné. SPD podle Okamury v případě vstupu do příští vlády ukončí jednání o přijetí eura.

Šéf SPD, které nemá sílu ani s pomocí dalšího opozičního hnutí ANO své návrhy v současné Sněmovně prosadit, chce proto už červnové volby do Evropského parlamentu pojmout jako referendum zavedení eura v ČR, o Fialově vládě a také o přijímání afrických a islámských uprchlíků v Česku.

Euro a vstup do ERM II by podle Macha byly pro českou ekonomiku škodlivé a nebezpečné. „Pro ekonomiku, která je v situaci, že se snaží dohánět ekonomiky, které mají vyšší úroveň příjmů na obyvatele, pobyt ve fixním kurzu vždycky znamená vysokou inflaci,“ řekl.

  Credit Suisse si půjčí od centrální banky až 50 miliard švýcarských franků

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com