Rok 2021 přinese nižší daně zaměstnancům, paušál pro živnostníky, rychlejší odpisy i dražší cigarety

Od Nového roku se zvedají starobní důchody, průměrně o 839 korun na 15 336 korun. Vyšší částku dostanou lidé už v lednu. Zaměstnanci důsledky největší daňové změny za posledních 13 let uvidí na svých účtech reálně až v únoru. Se začátkem roku totiž končí danění platů ze superhrubé mzdy. Díky tomu klesají odvody čtyřem a půl milionu zaměstnanců. Jim i živnostníkům navíc sníží daně i štědřejší sleva na poplatníka.

Daně v letošním roce klesnou hlavně zaměstnancům, víc těm s vyššími příjmy. Zatímco člověk s minimální mzdou ušetří necelou tisícovku, pracovník s 30 tisíci hrubého uspoří zhruba osmnáct set, manažer s 80 tisíci si polepší o víc než čtyři tisíce.

Živnostníkům klesnou daně podstatně méně. Díky růstu daňové slevy na poplatníka ušetří 250 korun měsíčně. Odvádět mohou také takzvanou paušální daň. Využít ji mohou podnikatelé, kteří mají obrat do jednoho milionu korun ročně. Místo daně z příjmu i sociálního a zdravotního pojištění mají možnost státu posílat jeden odvod – 5469 korun měsíčně. Zároveň s tím už ale nebudou mít nárok na další daňové slevy nebo odpočty.

„Jsou to tisíce korun pro lidi, které buď utratí v ekonomice, nebo si třeba odloží na důchod. Bude to velká podpora ekonomiky, protože mzdy neporostou. Mzdy ve veřejném sektoru jsou v podstatě zmrazeny, nepočítáme s žádným růstem ve státním rozpočtu,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Další změna se týká stravenek. Nově mohou zaměstnavatelé nabídnout svým pracovníkům místo stravenek nezdaněné peníze. Další daňové změny pak dopadnou na řidiče a kuřáky. Spotřební daň u nafty je od 1. ledna o korunu nižší. Mění se i spotřební daň z tabáku. Krabička cigaret od února zdraží v průměru o 8 korun.

Stomiliardový výpadek

Kvůli celému daňovému balíčku vypadne jen z veřejných rozpočtů skoro sto miliard ročně, což kritizuje opozice. „Přijde nám nesmírně hloupé snižovat daně na dluh. Nakonec tu půjčku budeme muset splatit i s úroky,“ říká místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

  Provozní doba obchodů se od středy prodlouží do 21:00

„Škrty a zvyšování DPH, to bude lék na to, když bude třeba řešit deficity a důsledky,“ dodává ministr kultury Lubomír Zaorálek, jehož sociální demokracie s podobou daňových změn nesouhlasí. „Myslím, že tím vláda roztáčí dluhovou spirálu,“ dodává místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová.

„Většina firem je v těžké ekonomické situaci. Pokud chceme, aby zachovaly pracovní místa a aby se zvyšovaly příjmy jejich zaměstnanců, je toto správná cesta,“ ujišťuje naopak místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Kromě snížení daně z příjmu je druhým nejdražším krokem z daňového balíčku zrychlení firemních odpisů. To přijde jen letos veřejné rozpočty na více než 11 miliard. Auta nebo stroje půjdou za léta 2020 a 2021 odepsat už za dva roky místo tradičních pěti. Počítače pak už za rok. Nově pak budou moci podnikatelé jednorázově odepsat majetek až za 80 tisíc.

Ministerstvo financí promítne nižší daně do novely státního rozpočtu během února. Schodek tak vzroste na víc než 400 miliard korun. Poslanci by měli novelu nejdůležitějšího zákona roku projednat v březnu.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com