Předseda ukrajinského ústavního soudu je podezřelý z korupce a se odmítl podřídit prezidentovu výnosu, který na dva měsíce odvolal jeho z funkce

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský vydal dekret o odvolání Oleksandera Tupyckého, předsedy Ústavního soudu, na dva měsíce. Před dnem ukrajinští státní zástupci prohlásili, že mají podezření, že předseda Ústavního soudu byl zapojen do korupčního případu a střetu zájmů.

„Podepisuji tento výnos v zájmu obnovení spravedlnosti a vyřešení ústavní krize,“ prohlásil Zelenskyj.

Podle zpráv z médií mají vyšetřovatelé podezření, že Tupycký, předseda Ústavního soudu, ovlivnil rozhodnutí soudu v majetkových věcech. Podle zpráv z médií Tupycky také zatajil pozemkové vlastnictví Krymu, které bylo údajně převedeno na Krym až poté, co Rusko anektovalo poloostrov.

Tupycky dosud neodpověděl, ale Ústavní soud vydal den před varováním, že odvolání prezidenta je nezákonným krokem. Připomněla, že Tupyckyj se v pondělí nedostavil k soudu a tam byl předvolán, aby vyslechl jeho obvinění z podplácení svědků, aby vydal falešné svědectví. Kancelář generálního prokurátora následně požádala prezidenta o zásah.

Na konci října Zelenskyj navrhl rozpustit Ústavní soud a zrušit jeho nález, že některé protikorupční zákony jsou neplatné. Jako nepřiměřený ústavní soud odmítl trest za nepravdivé informace v majetkových přiznáních a zrušil hlavní moc národní protikorupční agentury.

Tento objev ohrožuje zahraniční pomoc v závislosti na pokroku reforem a protikorupčních podmínkách.

Dekret prezidenta týkající se dočasného odvolání Tupicekiho ústavních soudců prohloubil konflikt mezi výkonnou mocí a Ústavním soudem.

Ústavní soud, zastoupený jeho právním oddělením a sekretariátem, nemá právo prohlásit dekrety za „právně neplatné“ a „protiústavní“.

Uvedl to zástupce Nejvyšší rady u Ústavního soudu Olga Sovgirya.

Události odehrávající se na Ukrajině jsou jako ústavní krize. Nejpravděpodobnější, která je vytvořena z externích zdrojů. Hybridní válce na Ukrajině se daří a další kroky lze jen těžko předvídat. Česká vláda dnes musí jasně oddělit jednání úřadů a hybridní vliv souseda na obraz Ruské federace.

  Zdravotnický personál v Belgii prchá z nemocnic, píše AFP

Autor: Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com