Důvěra v demokracii je mezi mladými lidmi nejnižší v historii

Mladí lidé do 35 let přestávají být spokojení s demokracií. Vyplývá to z obří studie, kterou provedli výzkumníci z Cambridgeské univerzity. Podíl těch, kteří jsou s demokracií spokojení, klesl poprvé v historii pod 50 procent. Průzkumu se zúčastnilo zhruba pět milionů mladých lidí ze 160 zemí světa.

Zatímco ještě před 30 lety byly s demokratickým zřízením spokojeny zhruba dvě třetiny dotazovaných, v roce 2020 už je to pouze 48 procent. Výzkum na britské univerzitě probíhá od roku 1970 a zúčastnilo se ho pět milionů lidí ve 160 zemích.

„Současná generace je první, ve které převládá s demokracií nespokojenost. Na vině je zejména vyšší dluhová zatíženost, složité pořízení vlastního bydlení, spoléhání se na dědictví, což všechno hraje roli při zakládání rodiny,” vysvětluje doktor Roberto Foa z Cambridge.

„Demokracie není samozřejmost, ale v posledních desetiletích možná nepřinesla takové výsledky, jaké by si mladí představovali. Ať už se jedná o nabídku zaměstnání, nebo o otázky rovnosti ve společnosti či problematiku změny klimatu,” citoval doktora Daily Mail.

Ze studie rovněž vyplývá, že v zemích, kde jsou u moci zejména populistické strany a politici, důvěra v demokracii dočasně stoupá, dlouhodobý účinek však není příliš jasný. Pokud se u moci udrží populisté dvě a více volební období, pak to může znamenat naopak pokles důvěry a krizi demokratické legitimity.

Do souvislosti dává Foa období od hospodářské krize v roce 2008. „Poté přišla doba politických pří, což třeba ve Velké Británii vyústilo hlasováním o brexitu. Letos zase společnost sužuje pandemie koronaviru,” okomentoval výsledky v říjnu zveřejněné studie Foa.

Mamahotel vychází z módy

Ten dává k porovnání i náladu mezi mladými na konci minulého století a dnes. Právě na přelomu tisíciletí byla důvěra v demokracii největší. Ale zatímco generace, které bylo 30 let v devadesátých letech minulého století, zažila třeba pád komunismu a dobu hospodářského rozmachu, ta současná se potýká třeba se zmíněnými problémy vlastního bydlení.

  EU uvalila sankce na ruské žoldnéře z Wagnerovy skupiny

Podle statistiky Eurostatu v České republice průměrný mladý člověk v současnosti odejde od rodičů ve věku 25,8 roku. Mezi 25–34 lety pak v tuzemsku s rodiči žije každý třetí. Průměrný věk, ve kterém člověk od rodičů odchází, přitom klesá. Před deseti lety žili lidé ve společné domácnosti s rodiči v průměru až do 27 let.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com