NYT: Izraelci v Íránu zabili dvojku teroristické sítě Al-Káida

Izraelští agenti zabili při tajné operaci v srpnu v Íránu druhého nejvýše postaveného muže teroristické sítě Al-Káida Abdalláha Ahmeda Abdalláha. S odvoláním na zdroje z amerických tajných služeb, na jejichž popud údajně Izraelci jednali, o tom dnes informoval list The New York Times (NYT). Íránské ministerstvo zahraničí vzápětí informaci popřelo.

Egypťan Abdalláh Ahmed Abdalláh, který vystupoval pod jménem Abú Muhammad Masrí, je považován za jednoho ze strůjců vražedných atentátů na americká velvyslanectví v Nairobi a Dáresalámu v roce 1998. Byl rovněž považován za možného nástupce současného vůdce Al-Káidy Ajmána Zavahrího.

Podle listu The New York Times zastřelili Masrího 7. srpna v Teheránu dva muži jedoucí na motorce. Spolu s ním údajně zemřela i jeho dcera, vdova po synovi bývalého vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina Hamzovi. Sedmého srpna uplynulo přesně 22 let od bombových útoků v Tanzanii a Keni, které si vyžádaly 224 mrtvých a několik tisíc zraněných.

Al-Káida Masrího smrt nepotvrdila a Írán se podle amerického listu pokusil incident zamést pod koberec.

Dnes íránské ministerstvo zahraničí zprávu The New York Times odmítlo. Na íránském území podle něj žádní teroristé z Al-Káidy nejsou.

„Washington a Tel Aviv se čas od času snaží spojit Írán s těmito skupinami tím, že lžou a vypouští nepravdivé informace do médií, aby se tak vyhnuly zodpovědnosti za zločinecké aktivity této skupiny a dalších teroristických skupin v regionu,“ uvedla íránská diplomacie.

Podle listu The New York Times byl Masrí od roku 2003 v íránském vězení, od roku 2015 žil ale v Teheránu na svobodě. Ačkoli mezi šíitským Íránem a sunnitskou organizací Al-Káida nepanují právě přátelské vztahy, propustil Teherán Masrího z vězení, aby mu umožnil plánovat útoky na Spojené státy, napsal s odvoláním na americké zpravodajce NYT.

  Kandidáti na britského premiéra Sunak a Trussová se střetli kvůli daním

Agentura Reuters uvedla, že není jasné, zda má Masrího smrt nějaké dopady na aktivity teroristické sítě Al-Káida. V minulosti totiž dokázala na Blízkém východě či v severní Africe dál působit navzdory tomu, že přišla o své velitele, například o vůdce Usámu bin Ládina, kterého v roce 2011 v Pákistánu zabila speciální jednotka americké armády.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com