Odvolili Zeman, Fiala i Babiš, Okamura na protest znehodnotil volební lístek

Prezident Miloš Zeman dnes odevzdal hlas v komunálních volbách ve škole v Lánech. Zmínil, že tyto volby mohou být mimo jiné i referendem o vládě. Voliči by podle něj měli chodit k volbám, aby jejich obce neřídili „pitomci“, řekl Zeman novinářům poté, co odevzdal svůj hlas ve volební místnosti v Základní škole Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech.

Prezident měl dnes v Lánech jako volič premiéru, dosud byl občanem Prahy 13. Před lánskou volební komisí řešil otázku, jak se vejde se svým vozíkem za plentu, kde se vkládají lístky do obálky. „Ať žijí volby, ať žijí kandidáti, které jsem si vybral,“ řekl Zeman po odevzdání svého hlasu. Koho volil, novinářům Zeman neprozradil. V Lánech mohl vybírat zastupitele ze tří kandidátek: ODS, KSČM a kandidátky Společně pro Lány a Vašírov.

Voličům Zeman popřál, aby k volbám přišli, protože pokud jsou s vedením obcí spokojeni, je jejich účast poděkováním, a pokud nejsou, tak jediný způsob, jak se jich zbavit, je opět účast ve volbách, doplnil prezident.

Podle něj mohou komunální volby reflektovat postoj voličů k vládě. „V každé, zejména západoevropské a obecně demokratické zemi, jsou komunální volby, nejenom, ale i referendem o vládě,“ dodal prezident. Jako klasický příklad zmínil Francii, ale připomněl, že nejen tam.

V minulých komunálních volbách v roce 2018 zvítězilo v Lánech sdružení Společně pro Lány a Vašírov. V čele s dosavadním starostou Karlem Skleničkou, který už letos mandát neobhajuje, získalo devět z jedenácti mandátů. Po jednom křesle v zastupitelstvu má v obci nyní KSČM a sdružení Pro dobrou věc. Čtvrtá kandidátka, Lánští patrioti a TOP 09, před čtyřmi lety žádný mandát nezískala.

Při nedávném zahájení školního roku v lánské škole Zeman zavzpomínal na spolupráci s obcí i starostou Skleničkou a řekl, že se těší na další spolupráci. Zemanovi příští rok v březnu končí mandát. Poté se hodlá přesunout do vlastního, nově postaveného domu v Lánech.

Fiala chce, aby ODS po volbách udržela šest primátorů a 180 starostů

Premiér Petr Fiala (ODS) si přeje, aby ODS udržela po komunálních volbách své pozice, a to šest primátorů a 180 starostů. Řekl to novinářům při odevzdání hlasu v Brně. V Senátu chce udržet většinu pro demokratické strany a aby Miloš Vystrčil obhájil mandát a mohl být nadále předsedou Senátu. Podle Fialy by lidé měli jít k volbám a volit politiky, které znají a vidí jejich práci.

Podle Fialy bude záležet na tom, jak voliči rozdají karty. „Vůbec se netajím tím, že bych si přál vytvořit ve městech, kde to půjde, koalice na vládním půdorysu. Chceme tím bránit posilování vlivu populistů a extremistů,“ řekl šéf ODS. Ve vládě je koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 a také STAN a Piráti.

S ohledem na současnou situaci při nárůstu cen energií uvedl, že situace je složitá. „Lidé mají obavy, ale naše vláda udělala mnoho kroků jako deštník proti drahotě, zastropování cen. Myslím, že přestože opozice chce z těchto voleb udělat referendum o vládě, je potřeba si uvědomit, že jsou to volby komunální. Lidé by měli přihlížet k tomu, koho znají, za kým vidí jeho práci a kdo jim nabízí konkrétní řešení,“ řekl Fiala.

Připomněl, že ODS obhajuje čtyři mandáty v Senátu. „Máme ale společný klub s TOP 09, takže obhajujeme pět mandátů. Věřím, že je nejen obhájíme, ale můžeme svoji pozici v Senátu posílit,“ řekl Fiala. Dodal, že by chtěl, aby Vystrčil byl nadále předsedou Senátu. Vystrčil obhajuje mandát v jihlavském volebním obvodu.

Volby do měst a obcí a třetiny Senátu začaly dnes ve 14:00. Skončí v sobotu ve 14:00. Rozhoduje se v nich o složení zastupitelstev v příštích čtyřech letech a o senátorských mandátech ve třetině volebních obvodů. Mandát senátora je na šest let.

ANO by si podle Babiše mělo ve volbách vylepšit výsledky ve velkých městech

Hnutí ANO by si podle svého předsedy Andreje Babiše mělo v nynějších komunálních volbách vylepšit výsledky ve velkých městech, míní, že dobrou výchozí pozici má třeba v Praze. Babiš to řekl novinářům poté, co dnes odpoledne jako jeden z prvních voličů odevzdal svůj hlas na obecním úřadě v Průhonicích u Prahy. Volit byl tentokrát bez manželky Moniky. Podle šéfa ANO má jiný plánovaný program a k volbám dorazí později.

„Pro nás je důležité vylepšit si výsledky ve velkých městech, tam jsme vlastně ve sněmovních volbách prohráli,“ připomněl Babiš. V hlavním městě má ANO podle předsedy hnutí dobrou výchozí pozici, což je podle něj hlavně zásluhou lídra Patrika Nachera. „V Praze, doufám, že můžeme bojovat i o nejvyšší příčky,“ věří Babiš.

  Státní smutek provázely mše i zvuk zvonů, lidé drželi minutu ticha

Předseda ANO připomněl, že jde o první volby po sněmovních volbách, z nichž vzešla současná vládní pětikoalice. Lidé tak podle něj mohou zároveň vystavit účet nynějšímu kabinetu a poukázat na to, co je trápí, což je podle Babiše třeba problematika vysokých cen energií. „My jsme jako hnutí ANO vyzvali občany, aby vyjádřili svůj názor na fungování vlády a pětikoalice,“ dodal.

Zopakoval, že řada kandidátů se podle něj v komunálních volbách stydí kandidovat pod názvy koaličních stran. „Evidentně i ta členská základna vnímá, že ta vláda nefunguje, nepomáhá lidem,“ prohlásil šéf ANO. Podobně podle něj nebyly ani u posledních krajských voleb tématem jen krajské záležitosti, ale zároveň v nich lidé vyjadřovali i názor na to, jak vláda zvládá boj s covidem-19.

Pokud jde o senátní volby, Babiš připomněl, že se v nich hnutí ANO dlouhodobě nedaří. I když má dobré kandidáty, v druhém kole se proti nim všichni spojí, míní. „Takže každé nové senátorské křeslo by bylo pro nás dobrým výsledkem,“ dodal.

Při příchodu k obecnímu úřadu se Babiš podivoval účasti novinářů, dokonce v žertu prohodil, že je bezvýznamným regionálním politikem. Na pozdější dotaz novinářky, zda se nechce stát starostou Průhonic, odpověděl, že je ve své obci aktivním občanem, ale nevidí důvod, proč by se měl i politicky angažovat. Podotkl také, že hnutí ANO v Průhonicích ani nemá svou organizaci.

Okamura v senátních volbách na protest znehodnotil volební lístek

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura dnes v Praze 6 po odevzdání hlasu v komunálních volbách zopakoval, že volby budou referendem o vládě. Protože v jeho obvodu v senátních volbách nekandiduje žádný kandidát za SPD, svůj nesouhlas s vládní politikou vyjádřil znehodnocením volebního lístku, na kterém vybral současného senátora za Prahu 6 Jiřího Růžičku (Spolu). Podle TOP 09 je ale Okamurův hlas pro jejich kandidáta platný

„Škrtl jsem jeho volební lístek a ještě jsme ho natrhl. Voleb jsem se tímto zúčastnil, vždycky jsem pro to, abychom k volbám chodili. Můj hlas tak bude započítán mezi odevzdané, tímto jsem však vyjádřil svůj nesouhlas a zároveň snížil procentní výsledek panu Růžičkovi, protože absolutně nesouhlasím s politikou TOP 09 a vládní koalice,“ řekl ČTK Okamura.

Podle volebního zákona je volební lístek neplatný, pokud není na předepsaném tiskopise, je přetržený, nebo není vložený do úřední obálky. Naproti tomu poškozený či přeložený lístek platný je, pokud jsou z něj patrné potřebné údaje. Platnost v takovém případě posuzuje okrsková volební komise.

Právě s odkazem na ustanovení volebního zákona uvedla TOP 09, že Okamurův lístek s Růžičkovým jménem je platný. „Děkujeme srdečně panu Okamurovi za hlas,“ napsala strana vpodvečer na twitteru.

V případě voleb do Senátu by si Okamura přál vznik senátní opozice vůči současné vládní pětikoalici. „Senátní volby mají svoje specifikum, velkou výhodu budou mít ty strany, které už mají dlouhá léta v senátních obvodech starosty a místostarosty. Považoval bych proto za velký úspěch, kdyby někdo z kandidátů SPD postoupil do druhého kola,“ uvedl. „V senátních volbách se hraje i o to, aby i ve druhé parlamentní komoře zazníval hlas proti nekompetentní a asociální vládě Petra Fialy (ODS). Protože to dělají tak, že když něco nemohou prohlasovat ve Sněmovně, tak si vezmou na pomoc Senát a úplně tam chybí hlas současné opozice,“ dodal.

Okamura se do volební místnosti dostavil 20 minut po jejím otevření. Před ním odvolily desítky občanů, z nich někteří vyjadřovali výhrady k přítomnosti množství médií. „Nechtěl by se (Okamura) odstěhovat někam jinam?“ ozvala se jedna z hlasujících žen.

O místo v Senátu se uchází 19 kandidátů SPD, jeden další je nominován za SPD, Trikoloru a Moravany. Bez ohledu na výsledek senátních voleb je jisté, že současná vládní koalice si v horní komoře udrží většinu. O premiérový úspěch v senátních volbách pro SPD se pokoušejí poslanec Jiří Kobza nebo právník Zdeněk Koudelka, který je také kandidátem Trikolory a Moravanů.

V komunálních volbách by hnutí SPD rádo získalo více zastupitelských mandátů než před čtyřmi lety. Tehdy jich bylo 161. Hnutí SPD nyní kandiduje ve 337 městech a obcích, v padesátce z nich sestavilo kandidátní listiny s Trikolorou, Svobodnými či dalšími uskupeními.

Celkové výsledky senátních voleb by mohly být známy do sobotního večera, kompletní výsledky komunálních voleb pravděpodobně v neděli nad ránem.

  Na ruskou ambasádu v Praze přišlo volit přes 1600 lidí

Bartoš: Piráti chtějí minimálně obhájit 350 zastupitelských mandátů

Piráti chtějí minimálně obhájit 350 zastupitelských mandátů. Novinářům to dnes řekl předseda strany Ivan Bartoš poté, co odevzdal v Základní škole Sázavská v Praze 2 svůj hlas. V senátních volbách doufá v postup pirátských kandidátů do druhého kola.

Bartoš připomněl, že Piráti byli po minulých volbách ve vedení tří největších měst, Prahy, Brna a Ostravy. Kandidují ve zhruba 200 městech a obcích, do boje o horní komoru vyslali osm kandidátů. Pirátští senátoři jsou nyní členy společného klubu se SEN 21, podle Bartoše spolupráce funguje dobře.

Piráti by podle vicepremiéra v městech a obcích dělali otevřenou politiku bez korupce a modernizovali města. Důležitost přikládá také vyjednávání a formování koalic. Volební účast odhadovat nechtěl. „Není příliš slunný víkend, lidé by mohli jít k volbám,“ řekl.

Doufá, že se na vedení měst nebude podílet SPD. Kritizoval, že šéf hnutí Tomio Okamura mluví o nutnosti vyjednávat s Ruskem o levném plynu a levné ropě, zatímco ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci a v Moskvou ovládaných částech Ukrajiny začala „loutková referenda“ o připojení k Rusku.

Rakušan: STAN chce v komunálních volbách uspět ve všech krajských městech

STAN chce v komunálních volbách uspět ve všech krajských městech. Za úspěch bude považovat, když se kandidáti dostanou do zastupitelstev více než sedmi krajských měst. V Praze, kde prošlo hnutí od června změnami v souvislosti s korupční kauzou Dozimetr, věří v zisk nad osm procent. V senátních volbách by byl rád, kdyby klub zůstal stejně velký, jakýkoli mandát navíc bude úspěch. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan poté, co odevzdal svůj hlas v Kolíně. Letos poprvé tam do zastupitelstva nekandiduje.

Rakušan jako starosta vedl Kolín pod hnutím Změna pro Kolín, které sdružuje nezávislé kandidáty a členy STAN, v letech 2010 až 2019. „Beru to nikoliv jako ukončenou komunální kariéru, ale jako přestávku v komunální kariéře,“ řekl dnes Rakušan. Voliči v Kolíně mu v posledních dvou obecních volbách dali nejvyšší počet preferenčních hlasů. V komunální politice podle něj dostávají politici každodenní zpětnou vazbu. Volební účast očekává v Kolíně podobnou jako v posledních volbách, tedy kolem 40 procent. „Zklamalo mě, že je menší zájem kandidovat v komunálních volbách, než byla v předešlých letech,“ řekl. Svědčí to podle něj o náročnosti komunální politiky.

V celé republice bude Rakušan za úspěch pro STAN považovat to, když se kandidáti dostanou do zastupitelstev více než sedmi krajských měst. „Tentokrát jsme kandidátky sestavili ve všech krajských městech a chceme se dostat do všech nebo alespoň do většího počtu než sedmi,“ řekl. Úspěch bude, když hnutí získá 3000 mandátů a zachová počet starostů a starostek. V Praze věří v zisk nad osm procent.

V senátních volbách obhajuje hnutí STAN pět mandátů, ve 14 regionech postavilo své vlastní kandidáty. „Byl bych rád, kdyby náš senátorský klub zůstal v té velikosti, jako je, je to druhý nejsilnější senátorský klub,“ řekl Rakušan. Jakýkoliv mandát navíc podle něj bude velký úspěch. Senátní volby podle něj mají silný regionální aspekt a nejsou referendem o vládě. „Hraje se hlavně o to, aby Senát byl stále tou důstojnou horní komorou, která zvládne někdy zaujímat stanoviska, ať už vládne kdokoliv, která dávají na společenskou diskuzi nový pohled,“ doplnil.

Pozici kolínského starosty obhajuje Michael Kašpar (Změna pro Kolín). V minulých komunálních volbách získal v Kolíně po Rakušanovi druhý nejvyšší počet hlasů. V Kolíně se o hlasy voličů uchází devět politických uskupení. V roce 2018 vyhrálo hnutí Změna pro Kolín, v 27členném zastupitelstvu získalo 21 mandátů. Město vede v koalici s Volbou pro Kolín a Kolíňáky, obě uskupení získala po jednom mandátu. Na druhém místě skončilo hnutí ANO se třemi mandáty. Jednoho zastupitele má v Kolíně KSČM.

Změna pro Kolín vyhrála v Kolíně troje poslední komunální volby, v roce 2014 získala 64 procent a 20 mandátů, v roce 2018 téměř 63 procent a 21 mandátů, starostou se stal Rakušan, funkci opustil v červnu 2019 kvůli působení v celostátní politice. Od dubna 2019 je předsedou hnutí STAN, od loňského prosince prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra. Ke konci loňského roku rezignoval na funkci kolínského radního, zastupitelem města zůstal.

Pekarová Adamová: Komunální volby jsou volbou mezi populismem a kompetencí

Dnešní a sobotní komunální volby nejsou podle předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové referendem o vládě, jak tvrdí šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, ale volbou mezi populismem a kompetencí. Novinářům před volební místností v Praze na Balabence řekla, že věří v obhajobu mandátů, které koalice Spolu (TOP 09, ODS, a KDU-ČSL) v obcích má. Starostů za Spolu by podle ní mohlo ještě přibýt.

  Kulhánek: Izrael má plné právo chránit své občany, má podporu ČR

Osobně dala hlas jedné celé kandidátce, ve volební listině nekřížkovala. „Byla jsem také častokrát v komisích, vím, jak je u těchto voleb těžké, když se sčítá křížkování. Na druhou stranu je to možnost a právo každého voliče,“ uvedla.

Koalici Spolu do voleb v metropoli vede bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). V roli konkurentů jsou pro Spolu v Praze partneři z vládní úrovně Piráti a Starostové. „Je pravda, že jsem občas (předsedovi Pirátů) Ivanovi Bartošovi pár SMS poslala nebo něco řekla, protože mi přišlo, že pan (primátor za Piráty Zdeněk) Hřib to se svými útoky přehání. Každý to vnímá citlivě, ale ta atmosféra v Praze bývá vždy bouřlivá, takže věřím, že se to nepřenese. Myslím, že bychom měli být schopni to oddělit,“ uvedla k vlivu těchto přestřelek na spolupráci v kabinetu.

K volební účasti Pekarová Adamová poznamenala, že v komunálních volbách bývá nižší. „Ale věřím, že lidé si nenechají ujít možnost ovlivňovat své nejbližší okolí, o což v obecních volbách jde,“ konstatovala. Voliče pozvala i k případnému druhému kolu senátních voleb za týden. „Chtěla bych poprosit voliče, aby si tuto příležitost nenechali ujít. Určitě chceme udržet demokratickou většinu v Senátu, což je velmi důležité i pro řešení, která vláda připravuje,“ uvedla.

Poslední komunální volby v roce 2018 vyhrála v Praze ODS, která získala 14 zastupitelských křesel. Po 13 získali Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). ANO si z voleb odneslo 12 mandátů. Na koalici se po volbách domluvili Piráti, Praha Sobě a Spojené síly, vítězná ODS a ANO skončily v opozici. Primátorem se stal Pirát Zdeněk Hřib. Letos se proti posledním volbám změnila koalice na pravici. Namísto původních Spojených sil nyní vytvořily po vzoru centrální politiky novou koalici Spolu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. STAN kandiduje samostatně, stejně jako Piráti, Praha Sobě a ANO.

Hodinu po začátku voleb hlasovali i kandidáti do čela státu Nerudová a Středula

Hodinu po otevření volebních místností odevzdali dnes svůj hlas v komunálních volbách také dva uchazeči o funkci hlavy státu, v kulturním domě U Anděla v části Podlesí v Kuřimi na Brněnsku hlasovala Danuše Nerudová, v První jazykové základní škole v Praze na Pankráci přibližně ve stejný čas hlasovací lístek do urny vhodil odborový předák Josef Středula.

Nerudová, která přišla volit s manželem, ČTK řekla, že hlavními tématy je pro místní zejména komplikovaná doprava i připravovaná výstavba v blízké lokalitě Záhoří. „Mám to asi stejně jako většina lidí. V komunálních volbách jste blíž tomu, jak se politika realizuje, kandidáty znáte osobně, takže není tak podstatné, za jakou stranu kandidují. U voleb do Sněmovny má člověk k politikům dál, volí tedy spíš strany. A v prezidentských volbách pro mě vždy byly důležité osobnosti,“ podotkla bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně. Nerudová dorazila k volbám s manželem, Středula s manželkou a malým synem.

Podle srpnového volebního modelu agentury Median by v prvním kole prezidentských voleb vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), ale jeho podpora od minulého průzkumu mírně klesla. Druhý by skončil generál Petr Pavel a třetí ekonomka Nerudová, jejíž podpora meziměsíčně výrazně vzrostla. Za Nerudovou následuje právě Středula.

Babiš, který zatím neoznámil, zda bude na prezidenta kandidovat, by podle Medianu v srpnu získal podporu 23,5 procenta voličů. Je to o dva procentní body méně než v červenci. Druhý Pavel by obdržel 22 procent hlasů, což je meziměsíčně o procentní bod více. V druhém kole voleb by podle Medianu Pavel Babiše porazil, když by ho podpořilo 58 procent rozhodnutých voličů. Median ale připomíná, že více než pětina respondentů si není jistá, koho a zda by v druhém kole volila. Agentura si všímá toho, že od červencového modelu výrazně vzrostla podpora bývalé rektorky Mendelovy univerzity Nerudové. Nyní by jí dalo hlas 11,5 procenta lidí, o čtyři procentní body více než před měsícem. V modelu následuje se 7,5 procenta odborový předák Středula a shodně se 6,5 procenta senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com