Vakcína Pfizer/BioNTech je „bezpečná a účinná“, tvrdí Evropská léková agentura a očkování doporučila

112.ua

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila vakcínu firem Pfizer a BioNTech k podmínečné registraci na trhu Evropské unie. Vedení agentury garantuje bezpečnost i účinnost látky. K definitivnímu uvedení očkování v praxi v Unii zbývá už jen souhlas Evropské komise (EK). Její předsedkyně Ursula von der Leyenová v návaznosti na to uvedla, že Komise rozhodne o podmínečné registraci vakcíny Pfizer/BioNTech na trhu EU ještě v pondělí.

„Dosáhli jsme tohoto milníku díky obětavosti vědců, lékařů, vývojářů, dobrovolníků při testování i mnoha odborníků ze všech členských zemí EU,“ uvedla v tiskové zprávě šéfka EMA Emer Cookeová. Zdůraznila, že díky „důkladnému“ prověření vakcíny může agentura garantovat, že je látka „bezpečná a účinná a splňuje potřebné standardy kvality“.

Práce Evropské agentury pro léčivé přípravky v souvislosti s koronavirem ale nekončí. „Budeme nadále sbírat a analyzovat data k bezpečnosti a účinnosti této vakcíny,“ uvedla Cookeová.

„Je to rozhodující okamžik v našem úsilí zajistit Evropanům bezpečnou a účinnou vakcínu,“ uvedla na Twitteru von der Leyenová. „Nyní budeme jednat rychle. Očekávám rozhodnutí Evropské komise do večera,“ dodala.

Vakcína americké farmaceutické korporace Pfizer a jejího německého partnera, firmy BioNTech, se po nouzovém schválení podává už mimo jiné v Británii, Kanadě či USA. Očkovací látka má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19. Přípravek podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky.

Podle Babiše začne očkování 27. prosince 

Premiér Andrej Babiš (ANO) očekává, že schválení Komise bude jen formálním krokem. „Všechny členské státy na to čekají,“ řekl na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády. „Vypadá to teď velice konkrétně a doufejme, že se to povede zrealizovat podle plánu,“ dodal.

Ten počítá s tím, že se začne očkovat 27. prosince, pokud vakcíny do země dorazí už 26. prosince. Jít by mělo v první fázi o 9750 dávek, uvedl. Očekává přitom velké zatížení zdravotnictví. „Budeme potřebovat, aby očkování šlo nonstop. A to samozřejmě znamená přesčasy, vyšší úhrady, více peněz pro nemocnice,“ řekl.

  NATO varuje před dalšími ruskými útoky, do Mariupolu míří pomoc

Rusko používá vlastní vakcínu 

Očkování vakcínou od firem Pfizer a BioNTech zahájilo v nouzovém režimu jako první 8. prosince Spojené království. Počátkem uplynulého týdne se začalo očkovat v nouzovém režimu i v USA. Stejná vakcína se podává také v Kanadě, minulý čtvrtek jí jako první arabská země začala očkovat Saúdská Arábie. V sobotu 19. prosince odstartoval očkování americko-německou vakcínou Izrael.

Hromadně se začalo očkovat také v Rusku. To ale používá vlastní vakcínu Sputnik V. Několik experimentálních vakcín používá Čína pro očkování statisíců lidí v rámci svého krizového programu.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com