Nord Stream 2 jako testovací místo pro plynovou bitvu v Evropě

Geopolitický plynovod, na jehož zprovoznění Kreml netrpělivě čeká a je předmětem vážných neshod v EU, je stále jedním z top témat nejen v Evropě, ale i ve světě.

S příchodem zimy bude tato otázka pro země Starého světa zajímavější a čím chladnější se blížící zima předpovídá, tím naléhavější je otázka zprovoznění plynovodu.

Počínaje neškodným ekonomickým projektem (deklarovaným Moskvou) se potrubí na konci jeho stavby proměnilo v faktor nestability nejen v evropském prostoru, ale také v mezialantických vztazích, čímž se stalo pole za plynovou bitvu v Evropě a ve skutečnosti – středový boj o geopolitický vliv.

Dnes je již všem myslícím lidem jasné, že SP-2 je součástí hybridní války, kterou Moskva vede proti civilizaci. Divoký růst cen plynu, tlak na spuštění plynovodu, vydírání každé evropské země zvlášť a Evropského společenství jako celku – to vše jasně zapadá do obsahu energetické strategie Ruské federace, kde se zvažují ložiska ruského plynu důležitý nástroj geopolitického vlivu.

Představitelé společnosti Nord Stream 2 uvedli, že začali plnit jedno z jejích dvou potrubí zemním plynem pro testování. K okamžitému zahájení dodávek plynu z Ruské federace však projekt potřebuje certifikaci jako nezávislý provozovatel přepravního systému.

Federal Grid Agency (FSA) obdržela žádost o tuto certifikaci od společnosti Nord Stream 2 v polovině září a očekává se, že bude posouzena do 4 měsíců.

Tím to ale nekončí – po zvážení úřadem FSA bude návrh rozhodnutí směrován ke studii Evropské komise, jejíž závěr by měl být hotový za další 2-4 měsíce.

To znamená, že Evropa má nejméně půl roku na to, aby pochopila skutečnou situaci a změnila názor přijetím vhodných opatření. K tomu ale musíte jednat společně – v celé Evropě.

Ve skutečnosti se Rusko navzdory veškeré vnější statečnosti bojí síly a reakce na své agresivní akce a konsolidované postavení EU by mohlo přinutit Moskvu omezit její apetit.

  Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák považuje vstup Ukrajiny do Evropské unie za jednu z hlavních agend EU

Musíme však jednat hned (nebo spíše by to mělo být provedeno včera), protože hybridní metody Kremlu se uplatňují mnohem rychleji než metody, které může Evropa použít.

V tomto směru slibuje jednat i Amerika. Americké ministerstvo zahraničí tedy oznámilo neměnnost pozice Washingtonu, který hodlá i nadále vystupovat proti Nord Stream 2.

Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price uvedl, že Spojené státy to budou nadále považovat za geopolitický projekt Ruské federace a budou i nadále přezkoumávat a uplatňovat zákon o sankcích proti tomuto projektu: „Velmi jasně jsme vysvětlili naši politiku, a to i v kontextu o oznámení společného prohlášení s Německem před několika měsíci – nadále se stavíme proti tomuto plynovodu “.

A Kreml pokračuje v tlaku a vydírání. Dříve jeden z evropských partnerů Gazpromu v projektu Nord Stream 2 uvedl, že certifikace plynovodu se natolik zpozdí, že by tuto zimu nemohl pomoci doplnit zásoby plynu.

Od začátku roku 2021 rostly ceny zemního plynu v Evropě exponenciálně. K takovému vzestupu došlo z řady důvodů, kterých Moskva využila, vydírala a snažila se tímto způsobem urychlit přijímání všech potřebných povolení pro svůj plynovod.

Ano, objektivně je skokový nárůst cen způsoben řadou faktorů, včetně krátkozrakosti vedení samotných zemí kontinentu.

Zásobníky plynu jsou tedy zaplněny jen ze 70%, což je téměř o čtvrtinu méně, než je průměr za pět let. Tato mezera začala po dlouhé zimě a v příštích šesti měsících se tato mezera jen zvětšila.

Evropské společnosti jednoduše ignorovaly lednový nárůst cen plynu v jihovýchodní Asii, když chladné zimy a raketová spotřeba plynu zaskočily asijské operátory na nízkých akciových trzích.

Evropané, kteří očekávali sezónní pokles cen a nárůst dodávek, jak po moři, tak po potrubí, nijak nespěchali s doplňováním zásob.

A pak Gazprom výrazně omezil své mimosmluvní dodávky. Tuto skutečnost by bylo možné vyrovnat dodávkou amerického zkapalněného zemního plynu (LNG). Produkce zkapalněného plynu ve Spojených státech ale klesá. Současně začaly dlouhodobé narušení pro další potenciální prodejce: Nory a Katary.

  Kontroverzní zasedání OBSE: Účast ruské delegace vyvolala pobouření a diplomatické napětí

K tomu je třeba dodat, že světové zásoby LNG byly jednoduše vylákány asijským trhem se svými nejlepšími cenami. A zpřísnění požadavků EU na uhlí a jiná „špinavá“ paliva nakonec vyvolalo poptávku po relativně „čistém“ zemním plynu.

Co čeká země kontinentu v důsledku toho všeho? Evropa, která vstupuje do chladného období s úložnou kapacitou pod 80%, bude pravděpodobně čelit výpadkům elektřiny a finanční nestabilitě v energetickém sektoru jako celku.

Nebývalý růst cen plynu by mohl urychlit inflaci a vážně zpomalit oživení evropské ekonomiky.

Plynová krize se rychle šíří do dalších průmyslových odvětví. Například oceláři v Evropě pozastavují výrobu kvůli vysokým cenám energií. Největší ocelářská společnost v Evropě ArcelorMittal tedy dočasně pozastavila výrobu v některých svých závodech kvůli vysokým nákladům na energetické zdroje.

Několik vlád zavádí dotace svým vlastním producentům, aby pomohlo situaci zvládnout. Jak efektivní bude a jak se evropské vlády s tímto stavem vypořádají – ukáže čas.

Moskva mezitím pokračuje ve vydírání Evropy a požaduje upřednostnění programu Nord Stream 2 a jeho okamžité uvedení do provozu. Zjevně tedy nepřispívá k tomu, aby se kontinent dostal ze současné situace.

V zásadě na tom není nic překvapivého – to je obvyklá politika Moskvy – hrát si na krize, často vytvořené samo sebou.

Proto čím dříve svět, a zejména Evropa, pochopí skutečné záměry Kremlu a zahájí skutečné kroky v boji proti agresivním plánům Ruské federace, tím dříve se situace stabilizuje.

V tomto případě jsou taková opatření podmínkou sebezáchovy Evropy, jejího normálního života a budoucnosti.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com