Putin je borec, použijte vodíkové pumy, radil politik. Žalobce ho žene k soudu

Bruntálský soud bude projednávat jednu z prvních žalob za výroky schvalující ruskou agresi na Ukrajině. Zastupiteli města Bruntál Danielu Makayovi, který byl zvolený za SPD, hrozí u soudu až tříleté vězení. „Putin je prostě borec, věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty,“ napsal mimo jiné v únoru na Facebooku. Navrhoval také použití vodíkové bomby.

Na posun v případu upozornil ve středu deník Právo. „Obžaloba byla podána 19. dubna a zdejšímu soudu doručena 20. dubna pro přečin schvalování trestného činu a také pro přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia,“ řekla předsedkyně bruntálského okresního soudu Hana Rapušáková.

Za uvedený trestný čin hrozí v případě pravomocného rozsudku vězení od šesti měsíců do tří let, uvedla policie. Termín jednání zatím není stanovený.

„Putin je prostě borec, věřím, že se mu podaří odzbrojit ukrofašisty,“ napsal zastupitel Bruntálu koncem února na svůj facebookový profil. „Věřím, že mu ta výborná strategie vyjde a osvobodí Ukrajinu od té fašistické vládnoucí chunty,“ doplnil.

Podle svých slov je Makay bývalý voják, přidal tak rady k použití „vodíkové bomby menší tonáže pro vyčištění strategických území a likvidace útočné vojenské techniky. Je třeba opravdu zasadit ještě tvrdší úder, pokud budou ukrofašisti klást odpor,“ uvedl.

Makay ve svém vyjádření pro portál iDNES.cz ve středu popřel, že by ho soud s obžalobou obeznámil. Vinu odmítá. „Co je špatného na tom, že napíšete něco proti fašistům, kteří operují na Ukrajině? Proti nikomu jinému než fašistům jsem nic nepsal,“ hájil se.

Dodal, že jeho příspěvky o vodíkové bombě se týkaly zacílení na vojenskou techniku, nikoliv lidi. „Nepsal jsem, že by měla být použita proti obyvatelům Ukrajiny. Já jsem přítel Ukrajiny, mám tam spoustu přátel a v minulosti jsem tam vozil humanitární pomoc,“ uvedl Makay.

  Summit EU podpořil přísnější emisní závazky k roku 2030

Kritika od Okamury

Vzhledem k tomu, že Makay se do zastupitelstva dostal z kandidátky SPD, čelilo dotazům na jeho výroky i vedení hnutí. Předseda Tomio Okamura se od něj distancoval, Makay podle jeho slov není řádným členem. „To se snad úplně zbláznil ten člověk, takže jsme rádi, že tento člověk nebyl našim řádným členem, a kdyby byl, tak ho vyloučíme taky, protože s takovými lidmi nechceme mít vůbec nic společného,“ řekl portálu iRozhlas.

Prohlášení o vodíkové bombě označil Okamura za šílené a extremistické. Že není členem, potvrdil i Makay. „Za SPD jsem pouze kandidoval, členem jsem nikdy nebyl,“ řekl s tím, že o svém možném konci v zastupitelstvu nyní nepřemýšlí.

„Jedině kdyby byla vůle ze strany voličů a takové signály tady nejsou. Nemám nejmenší důvod se vzdát svého mandátu,“ prohlásil Makay. Případ označil za politickou záležitost, na které má zájem současný starosta Bruntálu Petr Rys z hnutí STAN. S ním má Makay podle svých slov dlouhodobé osobní neshody.

Redakce iDNES.cz se na starostu obrátila s žádostí o vyjádření k případu.

„S názory schvalujícími útok na Ukrajinu absolutně nesouhlasím. K Danielu Makayovi se vyjádřili především kolegové ze stejného volebního uskupení, kteří se od něj veřejně distancovali. Pokud Daniel Makay policejní stíhání označuje za politickou záležitost, jde hlavně o hledání viníka jinde než u sebe. Právní kvalifikaci jeho výroků skutečně nestanovuji,“ uvedl starosta.

„Co se týče jednání zastupitelstva, nepředkládám žádný materiál na jeho odvolání. Myslím si, že odvolání zastupitele je striktně řešeno zákonem o obcích a ostatními metodickými výklady. Odvolání za projevení vlastního názoru se mezi těmito důvody nevyskytuje. Já se dlouhodobě, stejně jako moji kolegové, k tomu nijak nevyjadřuji. Je to také z důvodu, že naše vztahy s panem Makayem jsou dlouhodobě záporné a jsem tedy pro něj velmi snadným terčem,“ připomněl povahu vztahu s Makayem.

  Německá policie do Saska z Česka nevpustí každého čtvrtého

Podle slov starosty Ryse se o výrocích Makaye dozvěděl až sekundárně. Lidé, kteří mu začali posílat e-maily a zprávy spolu s výstřižky konverzace, se podivovali tomu, že jsou takové výroky možné od zastupitele města Bruntál.

V souvislosti s válkou na Ukrajině už policie zahájila trestní řízení u 182 případů. Makay není prvním politikem s problematickým postojem ke konfliktu. Policie se zabývala například fotografií chlebíčků nazdobených sýry ve tvaru písmene Z, kterou sdílel radní města Jilemnice.

Europoslanec za SPD Ivan David zase na svém facebookovém profilu zveřejnil příspěvek, v němž stejně jako Kreml tvrdil, že útok na civilisty na nádraží v ukrajinském Kramatorsku mají na svědomí sami Ukrajinci. Kriminalisté ze schvalování invaze podezírají i molekulární genetičku Soňu Pekovou.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com