Hrad se musí hlídat, ať je tam Zeman, nebo není, uvedla policie

idnes.cz

Bezpečnostní kontroly na Pražském hradě podle policie odpovídají aktuální situaci, jak v zahraničí, tak v České republice i platnému prvnímu stupni ohrožení terorismem. Bezpečnostní složky jejich potřebnost a rozsah průběžně vyhodnocují, znovu je zhodnotí v únoru.

V tiskové zprávě to ve čtvrtek uvedla mluvčí Policejního prezidia ČR Kateřina Rendlová. Prezidentská kancelář v pondělí odmítla výzvu pražských zákonodárců za STAN, aby se zrušily kontroly u vstupů do areálu Hradu, a odkázala na postoj policie.

Hrad je podle prezidentské kanceláře v rámci možností veřejnosti přístupný. Kontroly provádí republiková policie na základě vlastní analýzy rizik z letošního května. Kontroly byly zavedeny v roce 2016, letos byly po velikonoční přestávce obnoveny.

Policie zdůraznila, že má odpovědnost za zajištění bezpečnosti Pražského hradu a přijatá opatření musí maximálně omezit případné hrozby i rizika. Vždy souvisí s aktuální bezpečnostní situací ve světe i v ČR.

Posuzování bezpečnostních hrozeb a rizik je podle Rendlové poměrně složitý průběžný proces, který musí zohledňovat vývoj v řadě oblastí a zohledňuje nejen fakta, ale pracuje i s predikcemi.

„Pražský hrad byl Bezpečnostní radou státu vyhodnocen jako vysoce rizikové místo nejen pro mimořádně vysokou koncentraci osob (představujících tzv. měkký cíl), ale především pro svou výraznou symbolickou hodnotu, coby sídla hlavy státu. A to bez ohledu na fakt, zda se v něm fyzicky hlava státu nachází, či nikoliv,“ dodala mluvčí policie. Prezident Miloš Zeman po ukončení podzimní hospitalizace pobývá na zámku v Lánech.

Bezpečnostní prohlídky vstupujících osob a vjíždějících vozidel do areálu Hradu patří podle policie od počátku zvýšených bezpečnostních opatření na území republiky mezi základní a velmi efektivní bezpečnostní prvek.

Prezidentská kancelář soudí, že v rámci možností zůstává Pražský hrad i nadále otevřený pro veřejnost. Vyjádřila údiv nad tím, že si to místopředseda Senátu Jiří Růžička a poslanec a místostarosta Prahy 6 Jan Lacina nezjistili a „místo toho se svými provokacemi snaží vzbuzovat nenávist“ a šíří „hloupé a průhledné dezinformace“.

  Zeman přijal starosty z okolí Vrbětic, podpořil odškodnění pro obce

Oba zákonodárci už potřetí vyzvali otevřenými dopisem prezidenta Zemana, aby nechal prověřit, zda jsou plošné kontroly návštěvníků hradního areálu nutné. Zátarasy označili za „zbytečné, potupné a v rozporu s postoji předchozích demokratických prezidentů“.

Kancelář prezidenta republiky ve svém stanovisku uvedla, že pouze dodržuje doporučení. V hodnocení bezpečnostních rizik se prý s policií zcela neshoduje a opakovaně prý projevila zájem o zmírnění stávajících opatření. Dodala, že vůči policii ale postupuje konstruktivně a s pochopením pro zajištění bezpečnosti „naší nejvýznamnější národní kulturní památky“.

Zcela přístupný návštěvníkům

Kancelář prezidenta republiky (KPR) se ohradila proti kritice bezpečnostních vstupních kontrol na Pražském hradě, které se již dlouho nelíbí některým pražským politikům. KPR upozornila na to, že Hrad je nyní návštěvníkům zcela přístupný a distancovala se od bezpečnostních opatření, neboť ta jsou údajně iniciována Policií ČR.

Bezpečnostní kontroly při vstupu do areálu Hradu byly zavedeny v roce 2016 a podle KPR jsou prováděny zejména na popud policie na základě její vlastní analýzy rizik. Hrad se nyní nechal slyšet, že „pouze dodržuje doporučení těchto složek“. Podle vyjádření KPR, však sám Hrad usiluje o zmírnění stávajících opatření.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com