Válek: Česko se může na Tchaj-wanu inspirovat ve využívání technologií a AI

Česko se může na Tchaj-wanu inspirovat ve využívání technologií a umělé inteligence ve zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) to dnes řekl po podpisu memoranda o porozumění mezi Českou ekonomickou a kulturní kanceláří Tchaj-pej a Tchajpejskou hospodářskou a kulturní kanceláří v Praze o spolupráci ve zdravotnictví.

„Jsou velmi daleko co se týče využití umělé inteligence především v oblasti onkologie a ve využití pokročilých IT technik, tady si myslím, že můžeme velmi úzce spolupracovat,“ řekl Válek. „Věřím, že takto umožníme i našim odborníkům, aby s odborníky z tchajpejských univerzit mohli úžeji spolupracovat a využívat tyto technologie a metody daleko lépe na půdě mezinárodních projektů,“ dodal.

Zástupci tchajwanské strany poděkovali Česku za podporu v její snaze získat statut pozorovatele Světové zdravotnické organizace (WHO). Válek zmínil také možnou spolupráci nemocnic, digitální zdraví, globální zdravotní bezpečnost a zdravotnické přístroje. V době, kdy se ČR nejvíc potýkala s nedostatkem léčiv, mluvil Válek o Tchaj-wanu nebo Jižní Koreji jako o potenciálních dovozcích léčiv. „Je bezesporu obrovský prostor pro tuto spolupráci. Mají i výrobu aktivních preparátů, jsou to i čipy, které se využívají ve zdravotnických zařízeních,“ dodal.

Náměstek ministra zahraničí Tchaj-wanu Roy Chun Lee, který byl u podpisu přítomný formou telekonference, uvedl, že spolupráce mezi jeho zemí a ČR začala už v době pandemie covidu-19. Česko ostrovní zemi darovalo 40.000 dávek vakcín proti covidu od firmy Moderna, do ČR naopak putovalo pět výrobních linek na respirátory.

Česko se podobně jako většina států v otázce Tchaj-wanu drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. V posledních letech ale zintenzivnilo svou podporu Tchaj-wanu. Ostrov navštívilo několik českých politiků včetně předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Vystrčil tak učinil i přes silný nesouhlas Číny, tehdejšího prezidenta Miloše Zemana a tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Současný prezident Petr Pavel po svém zvolení telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

  Někteří odborníci považují zrušení části opatření za předčasné

Tchaj-wan, který Čína pokládá za součást svého území, nemá formální diplomatické vztahy s žádnou evropskou zemí s výjimkou Vatikánu. Peking pravidelně kritizuje jakékoli formy kontaktu mezi tchajwanskými a zahraničními činiteli, které označuje za povzbuzování ke globálnímu uznání odděleného statusu Tchaj-wanu od Číny.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com