Hrad žádá ČT o omluvu za „nenávistný“ komentář jejího novináře

idnes.cz

„O to více mě osobně zasáhlo vyjádření zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT pana Františka Lutonského, které považuji za naprosto skandální, odporné, nenávistné a v této chvíli obzvláště zavrženíhodné,“ uvádí se v dopise.

Lutonský po čtvrteční bouři na jižní Moravě na svůj Twitter umístil příspěvek, kde mimo jiné uvedl: „Takhle tam dopadly výsledky voleb. Všude hlasovali pro současného prezidenta…“. Poté ho však odstranil. „Smazal jsem ten tweet o tornádu a prezidentovi, protože ho mnoho lidí vykládá tak, jak by mě ani ve snu nenapadlo,“ uvedl v sobotu.

V dopise se dále uvádí, že podle tzv. Desatera pro práci novináře České televize na sociálních sítích pro zaměstnance platí, že „cokoli, co publikujeme, lajkujeme nebo sdílíme na sociálních sítích, nesmí ohrozit důvěru v naši vlastní nestrannost, ani v objektivitu, nezávislost a vyváženost vysílání České televize“.

Podle Mynáře se však tento příspěvek vymyká. Porušuje kodex a zároveň není založen na pravdivých informacích. S tím souhlasí i radní ČT Hana Lipovská.

Podle Lutonského mělo jít o narážku na prezidenta Zemana, který zklamal své voliče tím, že se k události nevyjádřil zavčas. „Jako výmluva to ovšem neobstojí, neboť prezident republiky se prostřednictvím svého tiskového mluvčího k situaci vyjádřil 24. 6.,“ stojí v dopise.

Hrad žádá omluvu českému národu a divákům ČT. „Zároveň Vás žádám o vyvození konkrétních personálních důsledků, pokud tomu tak již nebylo učiněno,“ dodává Mynář.

Redakce iDNES.cz se obrátila na Českou televizi s žádostí o reakci, jak se ke kancléřově výzvě postaví. Mluvčí Karolína Blinková přislíbila vyjádření.

Zdroj: https://www.idnes.cz

  Vláda prodlouží nouzový stav a probere novou tabulku opatření

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com