Babiš se zúčastní v Katovicích summitu V4

idnes.cz

Český premiér Andrej Babiš se dnes v Katovicích v Polsku zúčastní se svými protějšky z Maďarska, Polska a Slovenska summitu visegrádské čtyřky (V4). Na této schůzce Polsko symbolicky předá štafetu předsednictví v tomto regionálním uskupení Maďarsku.

„Předsedové vlád zhodnotí uplynulé polské předsednictví, které se neslo ve znamení pandemie covid-19. Hlavními tématy jednání budou právě další koordinace V4 i Evropské unie v boji proti pandemii či klimatická politika v kontextu očekávaného balíčku Fit for 55, jehož první část by Evropská komise měla vydat v polovině července,“ uvedl úřad české vlády. Premiéři se podle něj budou věnovat také evropské migrační a azylové politice. „Dalšími tématy budou reforma Schengenského systému a probíhající Konference o budoucnosti Evropy,“ dodal úřad vlády.

Koncem dubna premiéři Polska, Slovenska a Maďarska vyjádřili solidaritu s Českem kvůli ruskému zapojení do výbuchů ve Vrběticích v roce 2014 a zároveň odsoudili jako nepřiměřená ruská opatření přijatá v odvetě za vyhoštění ruských diplomatů z Česka. Uvádí se to v prohlášení z videokonference předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky, kterou svolal premiér předsednické země Mateusz Morawiecki. Podle polských diplomatů na pořadu virtuálního summitu měly být „nedávné sabotážní činy Ruska v Česku“ a koordinace společného postoje zemí V4 vůči agresivní ruské politice. Český premiér Andrej Babiš svým kolegům za vyjádření solidarity poděkoval.

V únoru se Babiš v Krakově zúčastnil skutečného, nikoliv virtuálního summitu V4, který vyzněl hlavně jako apel na Evropskou unii, aby donutila farmaceutické firmy k splnění závazků ohledně dodávek vakcín proti covidu-19. Schůzky se zúčastnil i předseda Evropské rady Charles Michel. Na společné tiskové konferenci zazněla i slova, že na rychlosti očkování závisí i tempo zotavení středoevropských ekonomik.

Autor: ČTK

  Ruští špióni ohrožují Evropu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com