Uzavření obchodní dohody je stále možné, zní z Evropské komise i Británie

Evropská unie chce s Británií uzavřít dohodu o budoucích vztazích a bude do poslední minuty pracovat na tom, aby se ji podařilo vyjednat, řekl v pondělí místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Také britský ministr Robert Jenrick připustil, že stále existuje šance obchodní dohodu uzavřít. Kritiku postupu premiéra Borise Johnsona v brexitových jednáních v pondělí vyjádřili nejvyšší představitelé anglikánských církví ve Spojeném království.

„Musí to být spravedlivá dohoda pro obě strany. Nepodepíšeme dohodu za každou cenu,“ prohlásil Šefčovič po pondělním setkání s britským ministrem Michaelem Govem. Spolu s Govem, který by měl během pondělního odpoledne vystoupit v britském parlamentu, slovenský eurokomisař předsedá zvláštnímu výboru pro dohled nad dodržováním brexitové dohody.

Na jejím základě Spojené království opustilo 31. ledna EU a vstoupilo do přechodného období. To skončí 31. prosince. Pokud se do konce roku nepodaří EU a Británii vyjednat dohodu o budoucích vztazích, bude se mezi nimi obchodovat na základě pravidel Světové obchodní organizace (WTO).

Johnson v pátek řekl, že nadešel čas, aby se jeho země připravila na to, že po přechodném období bude bez dohody s EU. Premiérův mluvčí dokonce označil jednání s Bruselem za „skončená“, pokud unijní sedmadvacítka neustoupí. Prezidenti a premiéři EU se přitom na summitu shodli, že ústupky by pro úspěch jednání měla přinést pouze britská strana.

Bylo by rozumné, aby EU udělala něco navíc, řekl britský ministr

Britský ministr pro bydlení Robert Jenrick v pondělí naznačil, že dohoda je stále možná. „Bylo by rozumné, aby v tomto okamžiku udělali něco navíc a přiblížili se naší pozici v bodech, u kterých je třeba nalézt řešení,“ uvedl s odkazem na EU. „Doufáme, že přijdou s relativně malými, ale důležitými změnami, které nás budou respektovat jako nezávislou, suverénní zemi,“ dodal.

  Ministryně obrany přivítala v Praze své protějšky ze zemí V4

Podle agentury Reuters budou v pondělí o dalším postupu hovořit po telefonu i hlavní vyjednavači: Michel Barnier za EU a David Frost za Británii. Původně měl Barnier tento týden s Frostem osobně jednat v Londýně.

Hlavní spory nyní Brusel a Londýn vedou o rovná pravidla hospodářské soutěže, dohled nad dodržováním budoucí smlouvy a zejména práva rybolovu v britských vodách. Pokud pětiletá brexitová krize vyústí ve finále bez dohody, vyvolá to chaos v citlivých dodavatelských řetězcích napříč Británií, EU i mimo ně, a to v době krize způsobené šířením koronaviru, poznamenala agentura Reuters.

Anglikánští duchovní a opozice kritizují Johnsona

Premiér Johnson čelí kvůli postupu v brexitových jednáních silné kritice britské opozice. Nyní se k ní připojilo i několik anglikánských arcibiskupů. Zákon o vnitřním trhu, který nedávno schválila Dolní sněmovna a který umožňuje nabourat jeden z pilířů brexitové dohody, označili duchovní v otevřeném dopise za „katastrofální precedens“. Použití tohoto zákona by totiž podle nich mohlo narušit mír v Severním Irsku.

Podpis pod otevřený dopis připojili nejvyšší církevní představitelé anglikánů v Anglii, Skotsku, Walesu i Severním Irsku včetně arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho. „Pokud nectíme pečlivě vyjednané závazky a můžeme ‚legálně‘ porušovat zákony, na jakých základech pak naše demokracie stojí?“ ptají se duchovní v dopise.

Zákonem o vnitřním trhu se začátkem týdne začíná zabývat horní komora britského parlamentu, Sněmovna lordů. Vládnoucí konzervativci zde nemají většinu, a čeká se tak tuhý odpor. Poslanci dolní komory ale mohou jakékoli rozhodnutí lordů přehlasovat.

Zdroj:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com