Demonstranti ve Francii zaútočili na policejní stanice

Demonstranti ve Francii v pátek večer a v noci na dnešek zaútočili na několik policejních stanic, rabovali také obchody a zapalovali auta. Informuje o tom server listu Le Figaro. Policie po celé zemi zadržela 471 lidí, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin. Násilné nepokoje, které vyvolala smrt 17letého mladíka při policejní kontrole, pokračovaly už čtvrtou noc. Situace je podle agentury Reuters nejsložitější krizí pro prezidenta Emmanuela Macrona od protestů takzvaných žlutých vest, které začaly v roce 2018.

Útoky na policejní stanice jsou hlášeny z Bordeaux na západě země, ze Saint-Denis a Bonneuil-sur-Marne na předměstí Paříže či z Alès na jihu Francie. Případy rabování úřady zaznamenaly v trojici největších měst 68milionového státu – Paříži, Marseille a Lyonu – a také například ve Štrasburku, Grenoblu nebo v Saint-Etienne. Knihovna vzplála v Métách, autobus v Nanterre, auta zase v Angers i dalších městech.

Jen v Paříži zadržela policie na 120 lidí, v Marseille 95. V Nanterre na předměstí Paříže, kde zastřelený mladík žil, zajistili policisté devět lidí, kteří u sebe měli Molotovovy koktejly. Nepokoje se rozšířily i do sousední Belgie, kde policie v metropoli Bruselu zadržela kolem 100 osob.

Ministr Darmanin, který navštívil policisty v Mantes-la-Jolie západně od Paříže, vyjádřil přesvědčení, že „zvítězí republika, ne výtržníci“. Není si podle něj možné plést několik tisíc delikventů s naprostou většinou francouzských občanů.

U pošty v Lyonu explodovalo výbušné zařízení, je vidět na záběrech na twitteru. Po výbuchu k místu směřovala skupina černě oděných lidí. Z několika francouzských měst je zase hlášena střelba ze strany demonstrantů. Ve městě Nîmes zřejmě protestující stříleli z brokovnice na kamery, v jedné ze čtvrtí Lyonu svědci viděli střelbu do vzduchu z kalašnikovů.

Za útoky podle francouzských médií často stojí maskované skupiny ozbrojené železnými tyčemi a také zábavní pyrotechnikou. Jedno z videí na sociálních sítích natočené v Bordeaux ukazuje, jak se dav obrátil proti jednomu z kolemjdoucích.

  Mobilizaci v Rusku už se nedá říkat částečná, upozornila BBC

Policie na řadě míst odpověděla slzným plynem, nad některými městy kroužily vrtulníky. Přes množství nepokojů je podle policejních představitelů, na něž se odvolává Le Figaro, situace v noci na dnešek lepší než o den dříve.

K ukončení násilností vyzval kapitán francouzské fotbalové reprezentace Kylian Mbappé, podle něhož je musí nahradit smutek, dialog a obnova.

Francií zmítají nepokoje od úterní smrti mladíka se severoafrickými kořeny, kterého policie zastřelila, když neuposlechl její příkazy při silniční kontrole. Po celé zemi je v noci na dnešek nasazeno 45.000 policistů a četníků, o 5000 více než předchozí noc.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com