Sněmovní komise se bude zabývat Babišovým nákupem nemovitostí

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Finančního analytického úřadu (FAÚ) se bude dnes zabývat aférou Pandora Papers. Figuruje v ní zřejmě dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO), jenž v minulosti podle mezinárodního novinářského týmu poslal přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře.

Ředitele úřadu Libora Kazdy se chce komise ptát na to, zda a jak tato instituce záležitost řešila. Její předseda František Vácha (TOP 09) poukazuje na zveřejněné informace, podle nichž francouzská strana upozornila Finanční analytický úřad na některé podezřelé aktivity.

Ministerský předseda pochybnosti kolem nákupu nemovitostí odmítá. Tvrdí, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna, a při nákupu postupoval podle doporučení realitní kanceláře. Informace z takzvaných Pandora Papers, které se týkají vedle Babiše dalších Čechů, zajímají také policii.

Senátní komise pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků už dříve uvedla, že Babišovo jednání vykazuje znaky trestných činů včetně podvodu, sdělil po její schůzi předseda Lukáš Wagenknecht (za Piráty).

Autor: ČTK

 

  Vláda rozhodne, zda budou moct po víkendu otevřít další obchody nebo školy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com