Policie nikomu nebude nadržovat. Neberme právo do vlastních rukou, vzkázal Rakušan

idnes.cz

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na twitteru zveřejnil video, ve kterém vyzval ke klidu a důvěru v policii. Uvedl to v souvislosti s neklidnou situací mezi Romy a Ukrajinci. „Neberme právo a spravedlnost do vlastních rukou, dejme důvěru policii, ozvěme se jí, pokud se cítíme být ohroženi a něco nepříjemného se nám děje,“ apeloval. V posledních dnech se v Česku odehrálo několik incidentů, poslední z nich v sobotu v Pardubicích.

„Komu prospívá rozdmýchávání sporů mezi Romy a Ukrajinci? Bohužel těm, kteří vlastně nemají rádi Romy ani Ukrajince. Těm třetím, kteří se potom smějí, těm, kteří chtějí, aby tahle společnost byla v nejistotě, aby docházelo k nejrůznějším rozporům a oni z toho těžili. Nedávejme jim tuhle příležitost“ řekl ministr na videu. Dodal, že chápe nervozitu Romů po několika incidentech v poslední době, ale ujistil, že policie se stará o to, aby chránila zákony. „Chtěl bych vás poprosit, neberme právo a spravedlnost do vlastních rukou,“ vyzval.

„Já jako ministr vnitra vás mohu ubezpečit a mohu vás, garantuji, že nikomu policie nadržovat nebude, bude stejně přísná úplně každému, kdo v naší společnosti tyto zákony nedodržuje, zákony jsou tady pro nás pro všechny a všichni si přejeme, abychom v takové zemi žili a já vás moc, prosím, zachovejme klid a věřme tomu, že tenhle stát je schopen a ochoten a připraven všechny svoje občany ochránit,“ vzkázal nakonec.

V sobotu se v Anenské ulici v Pardubicích odehrál konflikt mezi Romy a zřejmě třemi Ukrajinci. Mladý Rom měl být při potyčce zraněn, informoval server Romea.cz. V reakci na to se v neděli konal protest, kterého se účastnily stovky lidí. Konal se u hlavního nádraží a trval zhruba dvě hodiny. Poté se protestující přesunuli na místo incidentu, kde akce skončila.

K situaci se vyjádřila i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. „K incidentu v Pardubicích komunikuji s ministrem vnitra Vítem Rakušanem, s vládní zmocněnkyní Lucií Fukovou i se zástupci Romů. Jsme připraveni podniknout potřebné kroky. Násilí je nepřijatelné. Každý, kdo se ho dopouští, musí počítat s potrestáním,“ napsala.

  V ČR přibylo ve středu 524 nakažených, v mezitýdenním srovnání zhruba o 150 víc

Po krátké době jde již o druhý podobný incident. Nedávno vzniklo napětí v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom na následky pobodání.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com