EU odstřihne od SWIFTu sedm ruských bank, Sberbank ušetřila

Zástupci Evropské unie se dohodli, že odstřihnou od mezinárodního platebního systému SWIFT sedm ruských bank. Největší z nich – Sberbank – mezi nimi není. Informovala o tom agentura Bloomberg. Odpojena nebude ani banka částečně vlastněná ruským plynárenským gigantem Gazprom. Podle úředníků obeznámených s rozhodnutím jsou zasaženy banky VTB, Bank Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF. Zasílání zpráv v systému SWIFT umožňuje transakce v hodnotě bilionů dolarů po celém světě.

Podle dvou zdrojů Bloombergu požadovaly některé členské státy, aby byl seznam obsáhlejší. Přísnější chtělo být mimo jiné Polsko.

Evropská unie opatřením reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu. Odpojení Ruska od systému SWIFT požadoval mimo jiné český prezident Miloš Zeman.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire dnes řekl, že sankce, které na Rusko uvalily západní státy v odvetě za invazi na Ukrajinu, povedou ke kolapsu ruské ekonomiky. Dodal, že Západ je připraven sankce ještě zpřísnit a povede proti Moskvě ekonomickou válku.

ČTK

  Koruna k euru mírně oslabila a vůči dolaru stagnovala, Burza ztrácela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com